Στην κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης επιπλωμένων εξοχικών κατοικιών τις οποίες εκ των πραγμάτων αδυνατούν να συντηρήσουν, στρέφονται πολλοί συμπολίτες και κάτοικοι της Μαγνησίας, γενικότερα, κάνοντας χρήση του ευεργετικού νόμου που εκδόθηκε στα τέλη του 2013 και άρχισε να εφαρμόζεται στις αρχές του 2014.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», εκατοντάδες, κατά κυριολεξία, συμπολίτες, απευθύνονται στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στο γραφείο του ΕΟΤ που βρίσκεται στο Βόλο, προκειμένου να λάβουν τη σχετική αδειοδότηση.

Οι πρώτες άδειες τουριστικής εκμετάλλευσης οικιών που βρίσκονται είτε στο Πήλιο, είτε σε παραθαλάσσιες περιοχές είτε στα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο, άρχισαν να εκδίδονται στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί άνω των 50 και έπεται συνέχεια.

Σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, αν κάποιος διαθέτει σπίτι άνω των 40 τετραγωνικών, με οικόπεδο, μπορεί να λάβει την πολυπόθητη αδειοδότηση, προκειμένου να το αξιοποιήσει τουριστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να απαιτείται αυτοψία από στελέχη του ΕΟΤ. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τοπογραφικό σχέδιο, μια τεχνική έκθεση, που να περιγράφει τους υπάρχοντες χώρους, κουζίνα, λουτρό, κύριους και βοηθητικούς χώρους κλπ, δήλωση του μηχανικού και του ιδιοκτήτη και εφόσον το ακίνητο είναι τακτοποιημένο από όλες τις απόψεις, δίνεται η αδειοδότηση.

Η πλειοψηφία των αιτημάτων που κατατίθενται, προέρχονται από τις Αλυκές, την Πάου, την Αργαλαστή, την Τσαγκαράδα, τα νησιά των Βορείων Σποράδων και άλλες περιοχές της Μαγνησίας, ενώ όπως όλα δείχνουν πρόκειται για ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο-παρελκόμενο της κρίσης. Στα γραφεία των υπαλλήλων της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Θεσσαλίας στοιβάζονται κυριολεκτικά πάρα πολλά αιτήματα, τα οποία αυξάνονται όσο πλησιάζει η τουριστική σεζόν, από πολλούς ιδιοκτήτες επαύλεων και επιπλωμένων κατοικιών.

Σε καθημερινή βάση προσέρχονται δεκάδες μηχανικοί στην ίδια υπηρεσία, οι οποίοι καταθέτουν τους φακέλους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εξ ονόματος των πελατών τους, και σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, σε εβδομαδιαία βάση διεκπεραιώνονται πάνω από 10-15 αιτήματα και εκδίδονται οι αντίστοιχες άδειες.

Συμπολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και αδυνατούν εκ των πραγμάτων να καλύψουν τους φόρους, τα χαράτσια και όλα τα παρελκόμενα, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την επιπλωμένη κατοικία που έκτισαν με πολύ μεράκι, εξασφαλίζοντας ένα εισόδημα και σε αρκετές περιπτώσεις τα προς το ζην.

Το νέο κοινωνικό φαινόμενο παίρνει διαρκώς ευρύτερες διαστάσεις, γεγονός που συνεπάγεται πολλαπλασιασμό των αιτημάτων για τουριστική αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων επιπλωμένων κατοικιών, σε διάφορα σημεία της χερσαίας και νησιωτικής Μαγνησίας.