Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ  στην Κεντρική Μακεδονία εκφράζει την πλήρη διαφωνία της με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «Εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούνται για άλλη μια Κυριακή να τη θυσιάσουν δουλεύοντας στο χώρο εργασίας τους. Η ψήφιση στις 30 Μάρτη του πολυνομοσχεδίου-φονιάς που συμφώνησαν κυβέρνηση και Τρόικα, ανοίγει διάπλατα παράθυρο για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Προβλέπει «πειραματικό» άνοιγμα για 52 Κυριακές το χρόνο σε 3 τουριστικούς νομούς. Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι τους θερινούς μήνες στις τουριστικές περιοχές τα μαγαζιά είναι ανοιχτά τις Κυριακές με αποφάσεις της περιφέρειας (νομαρχιών). Το «παραθυράκι» του νέου νόμου έχει μοναδικό σκοπό την οριστική κατάργηση της αργίας όπως επιδιώκει εδώ και χρόνια το πολυεθνικό και ντόπιο εμπορικό κεφάλαιο.

Το σχέδιο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας για να υποταχτεί πλήρως στους νόμους της αγοράς. Το μέτρο αφορά ήδη εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπηρεσίες που συνδέονται με το εμπόριο (μεταφορικές, λογιστικές, αποθηκευτικές κτλ) και θα επεκταθεί σε πολύ περισσότερους κλάδους, καθώς ανοίγει την όρεξη εργοδοτών, αλλά και του κράτους.

Για τα συμφέροντα μιας φούχτας αλυσίδων εμπορίου, οι εργαζόμενοι χάνουν μετά τους μισθούς και τις συντάξεις, και τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην ανάπαυση, στην προσωπική ζωή. Το επιχείρημα για νέες θέσεις εργασίας είναι αστείο, όταν στο εμπόριο οι μόνες θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι ελαστικής απασχόλησης με μισθούς 300-400 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για να εκμεταλλευτούν τα νέα προγράμματα μαθητείας των άνεργων νέων, ώστε να απολύσουν τους παλιούς και να προσλάβουν για λίγους μήνες εργαζόμενους μιας χρήσης που θα δουλεύουν σχεδόν τζάμπα.

Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία η απελευθέρωση των ωραρίων των καταστημάτων θα είναι η χαριστική βολή για χιλιάδες εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για μήνες, ζουν με «έναντι», απολύονται χωρίς αποζημιώσεις. Η περιφέρεια είναι πρωταθλήτρια όχι μόνο στην ανεργία, αλλά και στην μαύρη εργασία και στη μετατροπή θέσεων πλήρους εργασίας σε μερικής».