Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η μία... η άλλη υπολογίζουν οι έμποροι του κέντρου της Αθήνας ότι θα τους «έρθουν» τα έσοδα της εορταστικής περιόδου με το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών από τη βόμβα που εξερράγη τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Όπως-όπως μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου κατάφεραν οι περισσότεροι να επιδιορθώσουν ό,τι μπορούσαν: βιτρίνες, τζαμαρίες, εμπόρευμα, που καταστράφηκαν από το ωστικό κύμα.

Φθορές υπέστησαν καταστήματα σε ολόκληρη την οδό Σταδίου, στο Κολωνάκι, στην οδό Κολοκοτρώνη, μέχρι και στο Σύνταγμα, στις οδούς Νίκης και Βουλής.

Η απογραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς τώρα οι επιχειρηματίες έχουν στο μυαλό τους να είναι έτοιμη για να ανοίξουν το πρωί της Κυριακής.

Όμως δεν περιμένουν να... ρεφάρουν.

Όπως λέει στο newpost ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Γιεννέτος, «αυτήν την περίοδο παραδοσιακά δουλεύουν μόνο τα καταστήματα με παιδικά είδη: παιδικά ρούχα, λαμπάδες, παιχνίδια. Το Πάσχα είναι η περίοδος των... βαφτιστηριών. Οι υπόλοιποι δεν πρόκειται να δουν πελάτες στα καταστήματά τους».

Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος διαμαρτύρεται για τις αποζημιώσεις των καταστροφών από τα επεισόδια της 12ης Φεβρουαρίου του 2012, οι οποίες, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση δεσμεύτηκαν από την εφορία.

Χαρακτηρίζει την καταβολή των χρημάτων «δώρον άδωρον» καθώς οι επιχειρήσεις που υπέστησαν φθορές αναγκάστηκαν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους με ίδια κεφάλαια, αφού εδώ και δύο χρόνια δεν είχαν πάρει ούτε ένα ευρώ.

Για να ανταποκριθούν άφησαν κάποιες οφειλές προς το δημόσιο και τώρα οι αποζημιώσεις που με καθυστέρηση δύο ετών άρχισαν να καταβάλλονται, δεσμεύτηκαν από την εφορία.