Η ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου είναι η υπ αριθμόν ένα προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής Ρεθύμνης, τόσο σε τόσο σε επίπεδο διοικητικής λειτουργίας του όσο και σε επίπεδο Σχολών, σύμφωνα με τον δήμαρχο του δήμου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη.

Ο κ. Μαρινάκης είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο μεταφοράς υπηρεσιών και τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, που φημολογείται το τελευταίο διάστημα, και έχει κάνει επαφές με φορείς και συλλογικά όργανα, με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και βουλευτή Ρεθύμνου Μανόλη Όθωνα και με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, προκειμένου να καταστεί κατανοητό προς όλους ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, παρά το ότι η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, με δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό του Ηρακλείου, έβαλε τέλος στις φήμες που ήθελαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης να καταργείται, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το Πανεπιστήμιο θα παραμείνει... δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να μπορεί να πιστέψει ότι θα κλείσει το εν λόγω ΑΕΙ...», η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου βρίσκεται σε επαγρύπνηση μιας και είναι σε εξέλιξη -σύμφωνα και με την κα Διαμαντοπούλου- η συζήτηση για την θεσμική και χωροταξική αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Αυτοδιοίκηση, φορείς, φοιτητές και πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για το μέλλον του Πανεπιστημίου και την ενδυνάμωσή του, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων λειτουργίας τους, που εντοπίζονται κυρίως σε διοικητικό επίπεδο.

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης καλεί σε συστράτευση όλων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, τηρώντας πάντα τη νομιμότητα.