Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Ο «πόλεμος» για την τιμή των αμνοεριφίων ξέσπασε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας και συνεχίζεται με την ίδια ένταση.

Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται ότι πούλησαν πολύ φτηνά το... τομάρι των κοπαδιών τους.

Οι έμποροι με τη σειρά τους διαβεβαιώνουν ότι αγόρασαν στις ίδιες τιμές με πέρυσι.

Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι καταναλωτές καθώς διαφαίνεται ότι πάμε ολοταχώς για τεχνητή έλλειψη -κάποιοι την χαρακτηρίζουν «τεχνητή», άλλοι «αναπόφευκτη» - που θα εκτινάξει την τιμή στο κατσικάκι στα 12 ευρώ όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.

«Υπάρχει ζήτηση αλλά όχι προσφορά»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης, μιλώντας στο newpost επιμένει πως οι παραγωγοί υπέστησαν μεγάλη οικονομική απώλεια:

«Πουλήσαμε 5,5 ευρώ/κιλό, όταν πέρσι πληρωθήκαμε 6 ευρώ/κιλό. Οι περισσότεροι συνάδελφοι προτίμησαν να μην πουλήσουν και αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη φετινή παραγωγή, θα δημιουργήσει μεγάλες ελλείψεις στην αγορά. Ειδικά όσοι δεν φροντίσουν να προμηθευτούν από νωρίς το κατσικάκι θα, το δουν - λόγω έλλειψης- να φτάνει ακόμη και τα 12 ευρώ»


Την ίδια στιγμή, ο γ.γ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης, δεν συμφωνεί:

«Οι τιμές ήταν ίδιες με της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι αγόρασα από τους κτηνοτρόφους 5,5 ευρώ το κιλό. Απλά και εκείνοι προσπαθούν να ανεβάσουν τις τιμές. Όλοι το κέρδος επιζητούμε».

Όσο για το φόβο που εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι ότι τα τσιγκέλια θα... αδειάσουν νωρίς εκτινάσσοντας την τιμη, ο κ. Κεσίδης απαντά: «Η παραγωγή μειώθηκε επειδή μειώθηκε η ζήτηση. Ο Έλληνας δεν έχει χρήματα για να αγοράσει όσο κρέας θα ήθελε. Καμία έλλειψη δεν προβλέπω εγώ. Αντιθέτως, τρέμω μην μου "μείνουν" στο ψυγείο και τα πετάξω. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν γιατί προσπαθούν να πουλήσουν όσο περισσότερα αμνοερίφια μπορούν».
 

TAGS