Ταπεινότητα δίδαξε ο ίδιος ο Ιησούς.

Έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, πριν το Μυστικό Δείπνο.

Την πράξη του αυτή αναπαριστά - και τη διδαχή του μεταδίδει- η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Μετά τον Εσπερινό  της Μεγάλης Τετάρτης και την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τελούνται το πρωί, το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιούνται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος- που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης- που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα: Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Την εποχή εκείνη συνηθιζόταν οι δούλοι του οικοδεσπότη να πλένουν τα πόδια των επισκεπτών, πριν αυτοί καθίσουν στο τραπέζι για φαγητό, όταν επρόκειτο για επίσημο δείπνο. Εδώ όμως αναλαμβάνει αυτήν τη διακονία ο Κύριος, εξηγώντας τους ότι: «ο μείζων εν υμίν γενέσθω ως ο νεώτερος και ο ηγούμενος ως ο διακονών».

Με τον Μυστικό Δείπνο ο Χριστός, με τρόπο ασύλληπτο από τον ανθρώπινο νου και την κοινή λογική, προλαβαίνει τα γεγονότα της προδοσίας, της δίκης, των Παθών, του Γολγοθά και της θυσίας πάνω στον Σταυρό. Λέγει χαρακτηριστικά ο Ιησούς: «Είμαι το Εσφαγμένο Αρνίον»