Ζητούν μπαγιάτικο ψωμί γιατί είναι πιο φθηνό

Ζητούν μπαγιάτικο ψωμί γιατί είναι πιο φθηνό

Στη Νέα Ιωνία ειδικά όπου διαμένουν πολλές λαϊκές οικογένειες αλλά και σε αρκετά αρτοποιεία συνοικιακά κυρίως στο Βόλο πλέον οι αρτοποιοί για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους, έχουν αναμορφώσει τον τιμοκατάλογο και κρατούν ψωμί δύο ημερών το οποίο και διατίθεται στους καταναλωτές σε φτηνότερη τιμή.

«Είναι ορισμένοι συγκεκριμένοι πελάτες μας, οικογενειάρχες αλλά και αρκετοί συνταξιούχοι που ξέρουμε ότι τις μισές μέρες τουλάχιστον το μήνα θα έρθουν να ζητήσουν ψωμί δύο ημερών, το οποίο και πληρώνουν φτηνότερα φυσικά» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χ. Γ, που διατηρεί φούρνο σε συνοικία της Νέας Ιωνίας και έχει βρεθεί μπροστά σε αρκετά παρόμοια περιστατικά.

Το φαινόμενο άρχισε να κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία δύο χρόνια, τους τελευταίους μήνες ωστόσο έχει γίνει πιο έντονο και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να παγιώνεται αφού υπάρχει εγγενής αδυναμία να ανταπεξέλθουν σε όλα τα έξοδα διαβίωσης. Ειδικά στα συνοικιακά αρτοποιεία είναι πιο εύκολο για τους γνωστούς να ζητήσουν ψωμί δεύτερης και τρίτης μέρας αλλά και για τους αρτοποιούς να «ικανοποιήσουν» τον πελάτη, αφού πρόκειται κυρίως για ανθρώπους της διπλανής πόρτας με τους οποίους υπάρχει συνήθως μία οικειότητα.

Ζυμώνουν... στα σπίτια

Δεν είναι άλλωστε λίγες πλέον ακόμη και νεαρές νοικοκυρές που δεν ήξεραν και έχουν μάθει να ζυμώνουν, φτιάχνοντας μόνες τους το ψωμί της εβδομάδας. Είναι και αυτός ένας τρόπος ειδικά εάν πρόκειται για πολυμελείς οικογένειες να εξυπηρετηθούν καλύτερα αφενός και αφετέρου γίνεται και οικονομία αφού η παραγωγή είναι πιο οικονομική και συμφέρει σε πολλά νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή οι αρτοποιοί βλέπουν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται δραματικά, ενώ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο που αναγκάζονται να κλείσουν.

Οπως μάλιστα σημειώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου αυτό οφείλεται κυρίως στο κόστος παραγωγής, καθώς και στο γεγονός ότι τα αρτοσκευάσματα παραμένουν στα αζήτητα την εποχή της κρίσης, που αποτελούσαν το βασικό έσοδο των φούρνων καθώς το κυριότερο κέρδος για τα πρατήρια άρτου δεν προέρχεται κυρίως από το ψωμί αλλά από τα αρτοσκευάσματα, τα οποία πλέον δεν είναι σε πρώτη ζήτηση για τους καταναλωτές.

Πηγή: thessalianews.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο