Ρεπορτάζ Ντία Μούλου

Κορυφώνεται, αν και με άστατο καιρό, σήμερα και αύριο το «κύμα» εξόδου και των τελευταίων εκδρομέων που αποφάσισαν να περάσουν τις γιορτές του Πάσχα στην ελληνική περιφέρεια. Ήδη χθες, Μεγάλη Παρασκευή, πολλοί ήταν εκείνοι που έφυγαν με κάθε μέσο, με τις πληρότητες σε τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία να αγγίζουν ακόμη και το 100%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα διόδια και στις δύο εξόδους από την Αθήνα, τόσο στην Αθηνών - Λαμίας όσο και στην Αθηνών - Κορίνθου, η κίνηση των οχημάτων χθες αν και αυξημένη, κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Από τα διόδια της Ελευσίνας, από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης καταγράφηκαν 42.176 διελεύσεις προς την Κόρινθο, με μέγιστη ώρα αιχμής να είναι το δίωρο 4 μ.μ. και 6 μ.μ.

Αντίστοιχα, στην Αθηνών - Λαμίας, καταγράφηκαν 30.937 διελεύσεις οχημάτων από Αφίδνες προς Λαμία, με την κίνηση να είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Στο 80% η πληρότητα στα πλοία

Πολλοί είναι αυτοί που θα εγκαταλείψουν την πόλη με τρένα, λεωφορεία και πλοία, με την πληρότητα να αγγίζει σε αρκετές περιπτώσεις το 100%. Παράλληλα, αν και ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των ταξιδιωτών, η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου είναι κι αυτή αυξημένη, με τις πληρότητες στα περισσότερα πλοία να ανέρχονται στο 75-80%.

Το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους των λιμανιών.

Επίσης το κεντρικό λιμεναρχείο Πειραιά συνιστά στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν και δεν έχουν βγάλει εισιτήριο, πριν κατέβουν στο λιμάνι, για να αποφευχθεί η άσκοπη ταλαιπωρία τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους πρακτορεία για τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων που είναι πλέον ηλεκτρονικά.

Ενδεικτικό είναι πως από χθες έως τη Δευτέρα του Πάσχα, έχουν προγραμματιστεί από το λιμάνι του Πειραιά 70 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 31 και από το Λαύριο 23. Ακόμη, από το Σάββατο του Λαζάρου έως τη Μεγάλη Τετάρτη, είχαν πραγματοποιηθεί από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά των Κυκλάδων, του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, 63 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 61.419 επιβάτες, 7.369 οχήματα, 2.910 φορτηγά και 1.423 δίκυκλα.

Το ίδιο διάστημα από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό, πραγματοποιήθηκαν 97 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 13.003 επιβάτες, 1.802 οχήματα, 154 φορτηγά και 1.357 δίκυκλα. Από το λιμάνι της Ραφήνας από το Σάββατο του Λαζάρου έως χθες πραγματοποιήθηκαν 34 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν από το λιμάνι της βορειανατολικής Αττικής 14.390 επιβάτες,3.305 οχήματα, 273 φορτηγά και 252 δίκυκλα.

Από το Λαύριο το ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 17 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 3.531 επιβάτες, 842 οχήματα, 103 φορτηγά και 57 δίκυκλα.

Η προαναγγελία των αναχωρήσεων και των αφίξεων των πλοίων όλο το 24ωρο, από τα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας γίνεται από το τηλέφωνο, στον αριθμό 14944 του ΟΤΕ και στο 14541 του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Αυξημένη κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αυξημένη είναι και η κίνηση στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τις 22 Απριλίου, τρίτη ημέρα του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν συνολικά 2.245 αφίξεις και αναχωρήσεις εκ των οποίων οι 74 είναι πτήσεις τσάρτερ ή έκτακτες.

Ως δημοφιλέστεροι προορισμοί χαρακτηρίζονται το Παρίσι, η Αλεξανδρούπολη και τα Χανιά.

Στο 100% η πληρότητα στα ΚΤΕΛ


Το 100% φτάνουν οι πληρότητες και στους δύο σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής (Κηφισού και Λιοσίων).

Για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης από τα ΚΤΕΛ θα δρομολογηθούν επιπλέον λεωφορεία, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ελληνική περιφέρεια.

Αύξηση 30% στα τρένα

Αυξημένη κατά 30% είναι σε σχέση με πέρυσι και η κίνηση με τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Για την κάλυψη των αναγκών προστίθενται επιπλέον βαγόνια στους συρμούς.

Ωστόσο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη μετακίνηση με τα τρένα, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλε για το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr, ενώ οι επιβάτες μπορούν να απευθύνονται στα εκδοτήρια της εταιρείας για να παραλάβουν το ειδικό κουπόνι ακύρωσης του δρομολογίου, ώστε να το χρησιμοποιήσουν σε μελλοντικό τους ταξίδι.

Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας

Σε ίσχυ είναι από χθες τα μέτρα της Τροχαίας για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

Έτσι, πλην των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει στην απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Σήμερα οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ρεύμα εξόδου από Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 6 πμ έως τις 4 μμ. Την Κυριακή δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, αλλά επανέρχονται τη Δευτέρα του Πάσχα για το ρεύμα εισόδου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τις 3 μμ έως τις 10 μμ και την Τρίτη του Πάσχα από τις 11 πμ έως τις 9 μμ.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης), τα φορτηγά των ΕΛΤΑ, τα οχήματα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά που μεταφέρουν ζώντα ζώα και ευπαθή προϊόντα. Επίσης, εξαιρούνται τα οχήματα της Πυροσβεστικής (ή όσα κινούνται για υποστήριξή της), καθώς και φορτηγά που κινούνται για την αποκατάσταση ζημιών ΔΕΚΟ.

Επί ποδός για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών θα βρίσκεται και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), το οποίο έχει εκπονήσει ειδικό πρόγραμμα κάλυψης του εθνικού οδικού δικτύου, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένα σημεία κινητών μονάδων επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής και ασθενοφόρων.

Το ΕΚΑΒ απευθύνει έκκληση για προσεκτική οδήγηση, με τήρηση του ΚΟΚ και των ορίων ταχύτητας, καθώς και αποφυγή οδήγησης ύστερα από κατανάλωση αλκοόλ.

Επιστρέφονται διπλώματα και άδειες οδήγησης

Στο μεταξύ, από τη Μεγάλη Τετάρτη επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων που είχαν αφαιρεθεί από την Τροχαία. Από την επιστροφή εξαιρούνται αδικήματα που έχουν να κάνουν με οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος, υπερβολική ταχύτητα κά.

Άστατος ο καιρός

Από το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση ο καιρός, σύμφωνα με τη Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Έτσι το υπαίθριο ψήσιμο του οβελία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια ή συννεφιά, χωρίς βροχές.

Ωστόσο έως και το Μεγάλο Σάββατο θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα, με βροχές και καταιγίδες, ακόμα και χαλαζοπτώσεις, κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο. Η κακοκαιρία συνοδεύεται και με αρκετό κρύο, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά (άνω των 1.000 μέτρων).

Σταδιακά από το Μεγάλο Σάββατο, από τη Θεσσαλονίκη και νοτιότερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην ανατολική Πελοπόννησο, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν και θα βγει ακόμα και ήλιος.

Πάντως η Ανάσταση στην Αθήνα, εκτιμάται από την ΕΜΥ, ότι θα γίνει με καλό καιρό, αν και με κρύο και με θερμοκρασία που θα φτάνει τους 17 βαθμούς.

Την Κυριακή του Πάσχα θα υπάρξει αισθητή βελτίωση του καιρού, ενώ θα ανέβει και η θερμοκρασία φτάνοντας τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές στα βόρεια και στα βορειανατολικά της Ελλάδας και στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου μπορεί να εκδηλωθούν μπόρες.