Η αποταμίευση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του πλούτου, αλλά πολλοί δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν.

Ακολούθησε τις συμβουλές μας:

Έρευνες δείχνουν ότι οι συναισθηματικές παρορμήσεις τείνουν να κυβερνούν τις περισσότερες αποφάσεις μας – και οι οικονομικές αποφάσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ότι δεν αποταμιεύουμε. Γιατί;

> Πληθώρα επιλογών Οι οικονομολόγοι υπέθεταν ότι όσες περισσότερες επιλογές έχουμε τόσο καλύτερες αποφάσεις παίρνουμε, αλλά συνήθως ισχύει το αντίθετο. Υπάρχει όριο στις πληροφορίες που μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός σου πριν διακόψει τη λειτουργία του και αρχίσει να εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων. Όταν οι επιλογές μάς κυριεύουν, καταλήγουμε στο πιο εύκολο: στη σπατάλη αντί για την αποταμίευση.

> Κολλημένη στη ρουτίνα Είναι πιο εύκολο να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ήδη κάνεις αντί να κάνεις μια αλλαγή. Η προσπάθεια που χρειάζεται για να διαχειριστείς μια επένδυση, και άρα να έχεις λιγότερα λεφτά να ξοδέψεις, σημαίνει ότι έχεις λιγότερες πιθανότητες να την πραγματοποιήσεις.

> Στιγμιαία αίσθηση ανταμοιβής Δυσκολευόμαστε να δούμε μπροστά και να κατανοήσουμε τι αξία έχει να στερηθούμε τώρα για να δρέψουμε τα οφέλη αργότερα (στη συνταξιοδότητη, ας πούμε).

Το πρόγραμμα των 5 βημάτων

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια. Ακολούθησε αυτό το πλάνο:

1. Αναγνώρισε τι σε ωθεί να ξοδεύεις: Χρειάζεσαι πραγματικά αυτά τα ψηλοτάκουνα πέδιλα ή απλώς ανταμείβεις τον εαυτό σου επειδή πέρασες μια δύσκολη μέρα; Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι λειτουργεί με βάση το συναίσθημα, όχι τη λογική, και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις το στρες χωρίς να ξοδέψεις: πρώτος και καλύτερος η άσκηση.

2. Πάρε στα χέρια σου το οικονομικό μέλλον σου: Πρέπει να λάβεις σοβαρές αποφάσεις για την αποταμίευση – και να τις αναθεωρείς για να βεβαιώνεσαι ότι η στρατηγική σου αποδίδει. Να θυμάσαι, μόνο εσύ είσαι υπεύθυνη για τη μελλοντική οικονομική σου ευμάρεια.

3. Μην ακολουθείς το κοπάδι: Όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι, θεωρούμε ότι είναι σωστό – μόνο που δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό τόσοι πολλοί αγοράζουν μετοχές όταν το χρηματιστήριο έχει ανοδική τάση και τις πουλούν όταν έχει καθοδική. Πριν αποφασίσεις, μίλησε με διάφορους οικονομικούς συμβούλους (με διαφορετικές ειδικότητες) και φρόντισε να ενημερωθείς και ανεξάρτητα, μόνη σου.

4. Περιόρισε τις επιλογές σου: Εξέτασε προσεκτικά ποιες είναι οι ανάγκες αποταμίευσης σε σχέση με την ηλικία και την οικονομική θέση σου. Εάν είσαι κάτω των 30 και δε συντηρείς άλλους, το πιο σημαντικό είναι να προστατέψεις το εισόδημά σου. Φρόντισε να βάζεις χρήματα στην άκρη σε περίπτωση ασθένειας, αναπηρίας ή απόλυσης. Εάν έχεις παιδιά, πρέπει να προβλέψεις για τη μόρφωσή τους. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά –ή πολύ νωρίς– για να ξεκινήσεις. Χάρη στους ανατοκισμούς, ακόμη και η μικρή μηνιαία κατάθεση μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό ποσό με τον καιρό.

5. Προστάτεψε την υγεία σου: Αυτό περιλαμβάνει την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη διαχείριση του στρες και τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Εάν η υγεία σου δε βρίσκεται στις προτεραιότητές σου, αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το εισόδημά σου, καθώς τα ιατρικά έξοδα μπορεί να «καταβροχθίσουν» την αποταμίευσή σου. Μια ιδιωτική ασφάλεια ζωής είναι επιτακτική, καθώς καλύπτει πρόσθετα έξοδα που δεν καλύπτονται από τη δημόσια ασφάλιση.