Σκανδαλώδεις αμοιβές εν μέσω οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των ελληνικών πετρελαίων σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Καθημερινής".

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στα Ελ.Πε παίρνουν 17,8 μισθούς για 197 ημέρες εργασίας ετησίως και δουλεύουν 38 ώρες την εβδομάδα. Μάλιστα για τις υπερωρίες τους αμείβονται 12% υψηλότερα απ΄ ότι προβλέπει η νομοθεσία.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται παραδείγματα όπως αυτό του κλητήρα που οι ετήσιες απολαβές του αγγίζουν τις 52 χιλιάδες ευρώ και του αποθηκάριου που ο μισθός μαζί με υπερωρίες φτάνουν τις 74 χιλιάδες ευρώ.

Στα Ελ.Πε. δίνονται μετρημένα 100 επιδόματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται το περίφημο επίδομα κυλικείου 200 ευρώ παρότι το φαγητό στο κυλικείο είναι δωρεάν. Επίσης στην ΕΚΟ υπάρχει επίδομα 15% «μη γάμου», για όσους δεν έχουν παντρευτεί και έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος ηλικίας.

Την ίδια ώρα, ορατό είναι το ενδεχόμενο μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ της διοίκησης των Ελληνικών Πετρελαίων και των εργαζομένων, με κίνδυνο να σημειωθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει δεκαήμερη απεργία από την Κυριακή αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους στη νέα Συλλογική Σύμβαση.

Για υπερβολικές παροχές και προνόμια που ισχύουν σήμερα και πρέπει να εξορθολογιστούν καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί έκαναν λόγο από την πλευρά τους την Τετάρτη παράγοντες της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

Το βασικότερο πρόβλημα στο σύστημα αμοιβών σύμφωνα με πηγές της διοίκησης είναι ότι πριμοδοτεί την αρχαιότητα και όχι την απόδοση. Δηλαδή αυτόματα οι εργαζόμενοι στα 15 χρόνια φτάνουν στο καταληκτικό κλιμάκιο.

Οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο των εργαζομένων για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης δεν έχουν καταλήξει, οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις 18%, και η διοίκηση επισημαίνει ότι αν ώς τον Ιούνιο δεν υπάρχει συμφωνία θα προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις.

Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο παρέμβασης του Δημοσίου ως μετόχου της εταιρίας καθώς όπως είναι γνωστό ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει απευθύνει από το Δεκέμβριο επιστολές σε όλες τις εισηγμένες ΔΕΚΟ στις οποίες μετέχει το κράτος, ζητώντας «εναρμόνιση των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτούς της υπόλοιπης οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας».