Συνεχείς είναι οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών σε όλη τη χώρα, για την εμπορία και κατοχή βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Ο στόχος είναι να άλλαξει μια... νοοτροπία που προκαλεί εκατοντάδες τραυματισμούς κάθε χρόνο, ακόμη και θανάτους.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή την περίοδο των γιορτών του Πάσχα έχει εκδώσει οδηγίες και εντολές σε όλες τις αστυνομικές Υπηρεσίες, για την πραγματοποίηση συντονισμένων και συστηματικών ελέγχων σε όλο το πεδίο της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων, βεγγαλικών κ.ά. συναφών πυροτεχνικών ειδών. Οι ειδικές αυτές δράσεις αποσκοπούν στη πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας, με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων - τραυματισμών από τη χρήση των πυροτεχνικών ειδών, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλεύουν και να αποτρέπουν τα παιδιά τους στη χρήση των ειδών αυτών. 

Στο διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου (από 12.03.2014 έως 14.04.2014), έχουν πραγματοποιηθεί 892 αστυνομικοί έλεγχοι σε καταστήματα, οικίες, οχήματα, ενώ στο πλαίσιο των ελέγχων έχουν σημειωθεί τα εξής αποτελέσματα: - συνελήφθησαν : 53 άτομα - κατασχέθηκαν: 278.932 πυροτεχνικά είδη (κροτίδες, φωτοβολίδες, παιδικά αθύρματα, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα), 234 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων – ρουκετών και 2,8 κιλά περίπου πρώτων υλών (πυρίτιδας) - βεβαιώθηκαν : 55 παραβάσεις για συναφή αδικήματα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του εμπορίου που έχει στηθεί με τα βεγγαλικά, αποτελεί η σύλληψη στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής, τέσσερις Ελλήνων για... 25.000 βεγγαλικά! Οι δράστες ήθελαν να τα πωλήσουν έναντι 3.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα μέχρι και το τέλος των εορτών στοχεύοντας στην αποτροπή της παράνομης κατοχής και εμπορίας κροτίδων - βεγγαλικών, προκειμένου να μειωθούν τα ατυχήματα στον εορτασμό του Πάσχα.
Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ. 

Η ελληνική αστυνομία υπενθυμίζει πως δυστυχώς κάθε χρόνο, πριν και κατά τη διάρκεια των Εορτών του Πάσχα, γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών ατυχημάτων, ιδιαίτερα σε ανήλικους, εξαιτίας της επικίνδυνης συνήθειας καύσης κροτίδων, πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο. Στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων συμβουλεύει - συνιστά στους πολίτες και ιδίως στους γονείς τα εξής: 

- Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται. 
- Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε. 
- Αποτρέψτε τα παιδιά από την χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους. 
- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακρωτηριασμού ακόμα και θανάτου. 
- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα. 
- Οι ενήλικοι, μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.
- Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή.