Στα 133 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο πρώτος προϋπολογισμός της αιρετής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Κομοτηνή.

Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν οι παρατάξεις της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης παραδέχθηκε ότι ο προϋπολογισμός και γενικότερα τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν ανταποκρίνονται ούτε στις προσδοκίες του θεσμού, αλλά ούτε στις προσδοκίες της εποχής και των πολιτών. Τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν και άλλα οικονομικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη προεργασία, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλες τις παρατάξεις, για συνεργασία και συνδιαμόρφωση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιφέρειας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας τον, προϋπολογισμό φτώχειας, ανέχειας και εξοικονόμησης πόρων στη λογική του μνημονίου. «Είχαμε άλλα όνειρα, άλλα οράματα και άλλες σκέψεις για το νέο αυτό θεσμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση» κ. Γιώργος Παυλίδης και υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός έγινε υπό πίεση και χωρίς προγραμματικούς και πολιτικούς στόχους».

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης μίλησε για έναν προϋπολογισμό που είναι διαχειριστικός, αντιπαραγωγικός, αντιαναπτυξιακός, αντιλαϊκός και αντεργατικός. Ο κ. Δημήτρης Χαρίτος, από την παράταξη Αριστερή Οικολογική Συνεργασία ανέφερε ότι πρόκειται για έναν «προϋπολογισμό φτώχειας με τις κοινωνικές δαπάνες, φτωχό συγγενή», ενώ o επικεφαλής του συνδυασμού Οικολογία-Αλληλεγγύη, Θανάσης Μακρής, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό προσχηματικό.