Ένα φυσικό λιβάδι με άγρια βλάστηση (λειμώνας) έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όσοι βρεθούν στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία, ενόψει της εαρινής περιόδου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης υιοθέτησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα μοντέλο που λειτουργεί σε πολλές σύγχρονες μεγαλουπόλεις, με τη δημιουργία ξεχωριστών αστικών πάρκων και που αποτυπώθηκε στη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας.

Στον Κήπο των Εποχών φυτεύτηκαν αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξηρόφυτα, αρωματικά βότανα και άλλα σπάνια ενδημικά φυτά. Σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ο λειμώνας θα πρέπει να συντηρείται ακολουθώντας τον κύκλο βλάστησης του φυσικού περιβάλλοντος.

«Μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού ιστού, με την έλλειψη του φυσικού τοπίου, οι πόλεις αναζητούν σήμερα οάσεις και διεξόδους σε χώρους χαμηλής έντασης, περιπάτου, παιχνιδιού, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και τόνισε ότι: «ένας τέτοιος χώρος είναι και ο Κήπος των Εποχών, που προσθέτει στο αστικό τοπίο μια νότα ελληνικού αγροτικού και δασικού τοπίου. Η στόχευση και η λειτουργία του είναι και αισθητική και εκπαιδευτική».