Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πυκνή καφέ σκόνη στον αέρα, χαμηλή ορατότητα, δύσκολη αναπνοή, βροχή που φέρνει λάσπη.

Με αυτά τα «συμπτώματα» εκδηλώνεται το φαινόμενο της «έγχρωμης βροχής», όπως αποκαλούν οι μετεωρολόγοι, τη λασποβροχή που μας επισκέπτεται από την Αφρική.

Οι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Πέμπτη είναι η πιο επικίνδυνη μέρα, αφού σήμερα κορυφώνεται το φαινόμενο, με έντονη μεταφορά σκόνης και μεγαλύτερα ποσά αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα.

«Το φαινόμενο σήμερα πλήττει ολόκληρη τη χώρα και από αργά το μεσημέρι αναμένονται λασποβροχές», λέει στο newpost ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας. «Το φαινόμενο θα περιοριστεί, αύριο Παρασκευή, στην ανατολική Μακεδονία - Θράκη και στη νησιωτική χώρα, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής θα εξασθενίσει πλήρως», καταλήγει.

Μέχρι τότε, υπομονή και προσοχή, ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Όπως λεει στο newpost ο καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Μπεχράκης:

«Ο,τι αναπνέουμε και δεν είναι καθαρός αέρας, φυσικά και μας βλάπτει. Όμως το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης δεν είναι κάτι καινούργιο, έχουμε ήδη την εμπειρία ότι δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Πρέπει να είναι, πάντως, ιδιαίτερα προσκετικοί όσοι έχουν άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα ή άλλες πνευμονολιγικές παθήσεις καθώς και οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Ας αποφύγουμε σήμερα την έντονη άσκηση».