Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στο κέντρο της Αθήνας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος στις 10 Απριλίου έκανε με μακροσκελή προκήρυξη στο indymedia χτες ο Επαναστατικός Αγώνας. Βασικός στόχος ήταν όπως αναφέρεται στην προκήρυξη η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ουές Μακ Γκρου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών ότι «ο Μαζιώτης ήθελε να κάνει επίδειξη ισχύος» με την εν λόγω επίθεση επιβεβαιώνονται. Αν και πολλοί αξιωματικοί περίμεναν η ανάληψη να έρθει από την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ) που θεωρείται... ομόριζη του Επαναστατικου Αγώνα, η προκήρυξη αποτελεί πλέον την ηχηρή επιστροφή και επίσημα του καταζητούμενου Νίκου Μαζιώτη.

Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι η ανάληψη ευθύνης ενός χτυπήματος «μεγάλου ρίσκου» στο κέντρο της Αθήνας υποδεικνύει την πρόθεση του Μαζιώτη να δείξει ότι η τρομοκρατική του οργάνωση δεν εξαρθρώθηκε.  Διόλου τυχαία, η επίθεση έγινε τέσσερα χρόνια μετά την «εξάρθρωση» του Επαναστατικού Αγώνα.

Όπως αναφέρει και το κείμενο ανάληψης ευθύνης: «Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με αυτοκίνητο-βόμβα που περιείχε 75 κιλά εκρηκτικής ύλης πετρελαιοαμμωνίτιδας (ΑΝFO). Τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά το κατασταλτικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης και ενώ το κράτος, όπως και πολλοί εχθροί του ένοπλου αγώνα πανηγύριζαν για την “επιτυχία της εξάρθρωσης” του Επαναστατικού Αγώνα, η ενέργεια αυτή έρχεται να τους διαψεύσει.

 Η επίθεση εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδας αφιερώνεται στον αναρχικό σύντροφο Λάμπρο Φούντα, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που σκοτώθηκε σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Δάφνη στις 10 Μαρτίου 2010 κατά τη διάρκεια προπαρασκευαστικής ενέργειας της οργάνωσης. Ο σύντροφος έχασε τη ζωή του σε απόπειρα απαλλοτρίωσης αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιόταν σε ενέργεια του Επαναστατικού Αγώνα στα πλαίσια της στρατηγικής της οργάνωσης εκείνης της περιόδου-περίοδο έναρξης της οικονομικής κρίσης. H στρατηγική αυτή αποσκοπούσε στο να χτυπηθούν και να σαμποταριστούν δομές, θεσμοί και πρόσωπα με κεντρικό ρόλο στη μεγαλύτερη ιστορικά αντιλαϊκή επίθεση που επρόκειτο να διεξαχθεί με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου τον Μάιο του 2010».

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι στο μακροσκελές κείμενο δεν αναφέρονται απειλές ή υπόνοιες για επόμενες επιθέσεις, γεγονός που προσδίδει «επετειακό» χαρακτήρα στην προκήρυξη. Παράλληλα, το ύφος και η γραφή παραπέμπουν στην κλασική εκδοχή του Επαναστατικού Αγώνα με σαφείς τοποθετήσεις ενάντια στην οικονομική και κοινωνική πολιτική επικαιροποιημένες στην ελληνική κρίση και τις ευθύνες του «καπιταλιστικού τέρατος».

Αυτό που προβληματίζει τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής πάντως είναι ότι η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών που είχε αναλάβει την επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και το σπίτι του γερμανού πρέσβη αποτελείται στην ουσία από άτομα που πραγματοποιήσαν την επίθεση στην οδό Αμερικής και λειτουργεί ως... αντιπερισπασμός στη δράση του νέου Επαναστατικού Αγώνα που ανασκουμπώνεται στο αντάρτικο πόλης.