current views are: 1

26 Απριλίου 2014
Δημοσίευση12:11

Μπορεί μια έγκυος να έχει γάτα;

Όταν αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι είναι «για πάντα».

Δημοσίευση 12:11’
αρθρο-newpost

Όταν αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι είναι «για πάντα».

Όταν αποφασίζεις να υιοθετήσεις ένα ζωάκι είναι «για πάντα». Δυστυχώς όμως αυτό το «για πάντα» δεν ισχύει και τόσο στην περίπτωση που το ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί. Έτσι αν το κατοικίδιο είναι γάτα τότε αποφασίζουν να φύγει από το σπίτι εξαιτίας του φόβου τους να μην μολυνθεί η μέλλουσα μανούλα από το τοξόπλασμα. 
 
Οι μολυσμένες γάτες αποβάλουν το τοξόπλασμα μία με δύο φορές στην ζωή τους για διάστημα πολύ λίγων ημερών και τα μολυσμένα κόπρανα είναι επικίνδυνα μόνο αν μείνουν στο περιβάλλον πάνω από δύο μέρες (3-5 μέρες μετά).
 
Τι είναι η τοξοπλάσμωση;
 
Το πρωτόζωο Toxoplasma Gondii προσβάλλει τη γάτα και παραμένει στους ιστούς της προσφέροντάς της ανοσία. Η γάτα δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο. Στο ελάχιστο διάστημα που θα νοσήσει αποβάλλονται µε τα κόπρανά της ωοκύστες του παράσιτου, που γίνονται μολυσματικές µόνο όταν μείνουν πάνω από ένα 24ωρο στο περιβάλλον.
 
Συνήθως η νόσος είναι ασυμπτωματική ή παρουσιάζει συμπτώματα μέτριου κρυολογήματος. Σπάνια προκαλεί µυαλγίες, πυρετό, λεµφαδενοπάθεια, ηπατομεγαλία και χρειάζεται αντιβίωση. Σε όλες τις περιπτώσεις, ο άνθρωπος που θα προσβληθεί αποκτά ανοσία για όλη τη ζωή του.
 
H τοξοπλάσμωση μπορεί να γίνει επικίνδυνη µόνο στις εγκύους που είναι αρνητικές στο τοξόπλασμα, δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από το μικρόβιο, επειδή ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έμβρυο, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.
 
Σε αριθμούς
 
Υπολογίζεται ότι 30 – 65% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο, άρα έχει ανοσία. Στη Γαλλία το ποσοστό φτάνει μέχρι και 85% λόγω της προτίμησης για κατανάλωση μισοψημένου κρέατος. Σε Γερμανία, Ολλανδία, Βραζιλία φτάνει το 80%. Πάνω από 60 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ανοσία.
Στην Ελλάδα περίπου το 50% των βοοειδών και το 25% των αιγοπροβάτων είναι μολυσμένα µε το παράσιτο.
 
Σύμφωνα µε έρευνες, στη χώρα µας η συχνότητα μόλυνσης μιας αδέσποτης γάτας είναι μόλις 0,9%, ενώ για τις κατοικίδιες το ποσοστό είναι σχεδόν μηδενικό.
 
Απλές προφυλάξεις
 
Ψήνουμε ή μαγειρεύουμε το κρέας πολύ καλά. Να µη μείνει ροζ σημείο και ο χυμός να βγαίνει καθαρός χωρίς αίμα. Μπιφτέκια και λουκάνικα μπορεί να φαίνονται ψημένα εξωτερικά, αλλά να μην είναι μέσα.
 
∆εν δοκιμάζουμε τον ωµό κιµά που ζυμώνουμε.
 
Καθαρίζουμε καλά το μαχαίρι και την επιφάνεια όπου κόψαμε κρέας, πριν τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα.
 
Αποθηκεύουμε το κρέας στο ψυγείο προσεκτικά, ώστε να µη στάζει πάνω σε άλλα τρόφιμα. Εάν το μαρινάρουμε, το κρατάµε καλυμμένο µε μεμβράνη.
 
Πλένουμε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά.
 
∆εν πίνουμε άβραστο ή µη παστεριωμένο γάλα.
 
∆εν τρώμε ωµά αυγά.
 
∆εν δίνουμε στη γάτα µας ωµό κρέας.
 
Καθαρίζουμε την άµµο της συχνά (1 – 2 φορές το 24ωρο) και κατά διαστήματα απολυμαίνουμε τη λεκάνη.
 
Φοράµε γάντια για τις δουλειές στον κήπο ή πλένουμε τα χέρια µας πολύ καλά.


σχετικα αρθρα