Την μέθοδο αξιοποίησης των υγρών αποβλήτων των ελαιουργείων (των γνωστών κατσίγαρων) παρουσίασε σήμερα το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων. Η μέθοδος που είναι χαμηλού κόστους και με καλά αποτελέσματα, εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια σε ελαιώνα που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κώστας Χαρτζουλάκης, " τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων αντί να συγκεντρώνονται στις εξατμισοδεξαμενές ή να ρίχνονται σε ποτάμια και ρυάκια, μπορούν να συγκεντρώνονται σε δεξαμενές και αφού παραμείνουν επί μια ημέρα, την επόμενη πριν γίνει η οξείδωση των πολυφαινολών και του οργανικού φορτίου, μπορούν να μεταφέρονται με βυτίο και τρακτέρ στον ελαιώνα.

Εκεί αφού θα έχει γίνει ανάλυση των αναγκών του εδάφους και οι σχετικοί υπολογισμοί, θα διασκορπίζονται τα υγρά απόβλητα στα ελαιόδεντρα σε καθορισμένες ποσότητες."

Όπως επισήμανε ο κ.Χαρτζουλάκης, αυτό μπορεί να γίνει στην διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, τρεις έως πέντε φορές, ενώ σε ό,τι αφορά στο κόστος αυτό είναι λιγότερο από ένα λεπτό ανά κιλό ελαιοκάρπου.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Ινστιτούτου, τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κάλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ελαιοπαραγωγοί δεν θα χρειαστεί να λιπάνουν τους ελαιώνες τους με κάλιο.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σωστή εφαρμογή της μεθόδου με την διοχέτευση στον ελαιώνα μόνο των ποσοτήτων κατσιγάρων που κρίνονται αναγκαίες βάση των εδαφικών αναλύσεων και της ηλικίας των δένδρων.

TAGS