Μπορεί η αίσθησή σας να είναι ότι τώρα που έχετε μωρό πρέπει να καθαρίζετε το σπίτι με πιο… εντατικό ρυθμό, η αλήθεια όμως είναι ότι τα σκληρά καθαριστικά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια, το δέρμα και την αναπνοή του μωρού σας!

«Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η υγεία του μωρού τους είναι προτιμότερη από μία πλήρως αποστειρωμένη κουζίνα» δηλώνει χαρακτηριστικά η Σόνια Λίντερ, ειδική αναλύτρια για το Περιβάλλον στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουάσιγκτον.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο που καθαρίζετε, είναι δυνατόν και το σπίτι σας να είναι καθαρό και να μην εκθέτετε το μικρό σας σε κινδύνους που δεν είναι αναγκαίοι!

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα με τα σκληρά καθαριστικά που όλες λίγο πολύ χρησιμοποιούμε πιστεύοντας ότι έτσι ξεφορτωνόμαστε τα μικρόβια;

Μα ακριβώς αυτό: η δυνατότητά τους να σκοτώνουν οργανισμούς! Ένας παρθένος οργανισμός όπως το μωρό σας μπορεί να επηρεαστεί χειρότερα από την εισπνοή χλωρίου απ΄ ότι από ένα μικρόβιο!

Το έκζεμα, η προσβολή των αεραγωγών του πνεύμονα του μικρού σας, ο ερεθισμός των ματιών του, η πρόκληση αλλεργιών, η δηλητηρίαση (κάθε χρόνο περισσότερα από ένα εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών καταπίνουν απορρυπαντικά από αμέλεια των κηδεμόνων τους) είναι πιθανό να συμβούν και στο παιδί σας.

Ο παιδο-νευροτοξολόγος, Κένεθ Μποκ αναφέρει ότι «στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να επηρεαστούν τα παιδιά μας από όλα όσα χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του σπιτιού. Όλοι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μειώσουν όσο μπορούν την εφαρμογή καθαριστικών με σκληρά χημικά».