Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Νέο εμπορικό λιμάνι θέλει για το νησί η σημερινή δημοτική αρχή της Αλοννήσου, προκειμένου να ελευθερωθεί χώρος στο υπάρχον επίνειο του νησιού... για τις θαλαμηγούς και τα κότερα.

Ο σχεδιασμός θέλει την κατασκευή του σε μια παραλία απίστευτου φυσικού κάλλους, στην οποία μάλιστα δεν υπάρχει πρόσβαση από ξηράς, τις Σπαρτίνες.

Σύμφωνα με το όραμα της δημοτικής αρχής, την κατασκευή του λιμανιού θα συμπληρώσει και η κατασκευή οδικού δικτύου, προκειμένου οι επισκέπτες να μεταβαίνουν στους οικισμούς της Αλοννήσου.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, Πέτρο Βαφίνη, «η υλοποίηση θα δώσει οικονομική ανάσα στο νησί, ενώ το περιβάλλον δεν θα επιβαρυνθεί καθώς η κατασκευή του νέου λιμανιού δεν προβλέπεται στην παραλία Σπαρτίνες αλλά σε διπλανό όρμο».

 

Η επίμαχη παραλία Σπαρτίνες

 

Διαφορετική άποψη έχει ο πρώην δήμαρχος Αλοννήσου Παναγιώτης Βλάϊκος: «Το σημείο έχει τεράστια οικολογική αξία. Θα μπορούσαν απλά να προσθέσουν ένα βραχίονα στο Πατητήρι, το υπάρχον λιμάνι, η κατασκευή του οποίου ήδη έχει κοστίσει πολλά χρήματα στους δημότες, κι όχι να δώσουν του κόσμου τα λεφτά για να φτιάξουν νέο λιμένα», λέει στο newpost.

Το κόστος προβλέπεται, σύμφωνα με τη σημερινή αρχή, να ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών μελετών.

 

Το Πατητήρι, το σημερινό λιμάνι της Αλοννήσου

 

Μόνιμα εγκατεστημένος στο νησί, πάντως, βρίσκεται ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων,ο φορέας δηλαδή που επιβλέπει και παίρνει αποφάσεις για το θαλάσσιο χώρο που εκτείνεται από την Αλόννησο μέχρι τη Σκόπελο και όπου ζουν και αναπαράγονται οι θαλάσσιες φώκιες monachus-monachus και πολλά ακόμη σπάνια είδη χλωρίας και πανίδας.

Ούτε αυτοί αντιδρούν.

Όπως μάλιστα λέει στο newpost ο Σπύρος Ιωσηφίδης «τώρα που αποχαρακτηρίστηκε η παραλία δεν υπάρχει πρόβλημα»!

 

Κότερα στην παραλία του Βότση, του οικισμού που βρίσκεται δίπλα στις Σπαρτίνες

 

Πολλές ακτές τις Αλοννήσου και των γύρω βραχονησίδων έχουν χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικοί χώροι, πέραν της προστασίας που απολαμβάνουν λόγω του φυσικού περιβάλλοντος. Στο βυθό της βρίσκονται δεκάδες ναυάγια ενώ σε πολλές από τις απομακρυσμένες παραλίες έχουν εντοπιστεί ευρήματα ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

Οι Σπαρτίνες, η επίμαχη δηλαδή παραλία, αποχαρακτηρίστηκαν από την εφορία αρχαιοτήτων μόλις το 2011 και σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη οι... οικολόγοι «δεν βλέπουν που είναι το πρόβλημα με το σχέδιο του δημάρχου».