Συνέντευξη τύπου με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος της 3ης Εαρινής Γιορτής της Φύσης παραχώρησαν, το μεσημέρι της Τρίτης 29 Απριλίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Λάμπρος Τσιούκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Σωκράτης Βασιλάκος, ο Υπεύθυνος Οργανωτικού και Δημοσίων Σχέσεων κ. Νίκος Γκαμαλέτσος και το μέλος (εκπρόσωπος της Π.Ε. Καρδίτσας) κ. Μαρία Καραμπινά.

Η 3η Εαρινή Γιορτή της Φύσης, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Μαϊου 2014, διοργανώνεται από την ΟικόΣφαιρα (κίνηση για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, τη ΛΔ ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας) και την ΑΝΚΑ Α.Ε. – Τμήμα Europe Direct.

Όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάσωση, διάδοση και χρήση τους.

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων τον υπαίθριο και εσωτερικό χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας, οι διοργανωτές θα προσπαθήσουν να αναδείξουν τη σπουδαιότητα των παραδοσιακών σπόρων που απειλούνται με αφανισμό.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής που παραχώρησαν τη συνέντευξη τύπου καθώς επίσης και το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο πρωί 3 Μαΐου 2014

ΘΕΜΑ:«Πέρα από συμβατικές πρακτικές και κοντά στο χώρο της εναλλακτικής γεωργίας και ιατρικής»

Προεδρείο : Γκαμαλέτσος Νίκος, Τσιαχτής Βάϊος

 Ώρα 10.15 - 10.30 : Προσέλευση - Εγγραφή

 Ώρα 10.30 - 10.45 : Χαιρετισμοί

 Ώρα 10.45 - 11.05 : «Ανάγκη για δημιουργία τράπεζας παραδοσιακών σπόρων για διάσωση, διάδοση και ανταλλαγή τους, ως απάντηση στην πρόθεση των πολυεθνικών να χειραγωγήσουν τη σποροπαραγωγή και την εμπορία τους»

Ομιλητής : Κουτής Κώστας, γεωπόνος - εκπρόσωπος ΑΙΓΙΛΩΠΑ

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

 Ώρα 11.10 - 11.35 : «Βιολογική, βιοδυναμική και ομοιοδυναμική γεωργία - Θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία μας»

Ομιλητής : Στρατής Πέτρος, γεωπόνος του πιστοποιητικού οργανισμού βιολογικών και βιοδυναμικών προϊόντων Bio-Ellas

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

 Ώρα 11.40 -12.05 : «Εναλλακτικές μέθοδοι και πρακτικές για πρόληψη και θεραπεία της υγείας»

Ομιλήτρια : Αρχοντή Ελευθερία, γιατρός

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις

Ώρα 12.10 -12.30 : «Υποβάθμιση φυσικού περιβάλλοντος και ανθρώπινη υγεία» Ομιλητές :

Βραχνάκης Μιχάλης, Αναπλ. καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας, Τμ. Δασοπονίας και Διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος

Σοφία Νασιάκου, φοιτήτρια ΤΕΙ – Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας

Αριστέα Τυροκόμου, φοιτήτρια ΤΕΙ – Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Καρδίτσας

Ακολουθεί πεντάλεπτο με διευκρινιστικές ερωτήσεις.

 Ώρα 12.35-13.30 : Τοποθετήσεις – Συμπεράσματα – Κλείσιμο ημερίδας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο απόγευμα 3 Μαϊου

 Ώρα 18.00 - 19.00 : «Χώμα και χρώμα» (διακόσμηση πήλινης γλάστρας). Υπεύθυνη : Ντζιαβού Κωνσταντίνα, εκπαιδευτικός

 Ώρα 19.00 - 20.30 : Θεατρικό παιχνίδι με τίτλο: «Στα ίχνη της Περσεφόνης». Συνεργασία Εικαστικού πολιτιστικού εργαστηρίου Κώστα Μπιλιούρη GranaΖΕΙ Girarte και Θεατρικού Εργαστηρίου «Ρόδα»

 Ώρα 20.30 – 21.00 : Χαιρετισμός στην άνοιξη - Προβολή διαφανειών μετά μουσικής

 Ώρα 21.00 : Χαιρετισμοί καλεσμένων - Καλλιτεχνικό πρόγραμμα – Μπουφές

Κυριακή πρωί 4 Μαϊου 2014

 Ώρα 11.00 – 12.30 : Εργαστήριο και ομιλία με θέμα : Επίδειξη τεχνικής και οδηγίες σποράς - φύτευσης λουλουδιών και κηπευτικών. Συζήτηση για δημιουργία τράπεζας σπόρων και η σημασία της για τη διάσωση, διάδοση και ανταλλαγή τους. Στους συμμετέχοντες θα χαριστεί γλαστράκι με φυτό ή σπόρο και φακελάκι με παραδοσιακούς σπόρους. Υπεύθυνοι : Σωκράτης Βασιλάκος - Τσιαχτής Βάϊος – Βλάχος Βαγγέλης, γεωπόνοι και άλλοι εθελοντές

 Ώρα 12.30 - 13.30 : Εργαστήριο – Ομιλία με θέμα : «Βοτανικά ελιξίρια». Υπεύθυνος : Σπυρίδης Αναστάσιος, σύμβουλος ορθομοριακής διατροφής

Κυριακή απόγευμα 4 Μαϊου 2014

 Ώρα 18.00 - 19.00 : «Σήμερα για σένα ανθίζουν με το Μάη τα λουλούδια» (Εργαστήρι κατασκευής κάρτας για τη Γιορτή της Μητέρας). Υπεύθυνες : Βόβες Μιχαέλα, εκπαιδευτικός – Μάμαλη Ρίκα, δασολόγος

 Ώρα 19.00 – 20.00 : Ομιλία – παρουσίαση με θέμα : «Υγιεινά σνακς και ροφήματα». Υπεύθυνη : Βησαροπούλου Μαρία, διαιτολόγος-διατροφολόγος

 Ώρα 20.00 - 21.00 : Προβολή ντοκιμαντέρ (Super size me) – Αναφέρεται στις επιπτώσεις της κακής διατροφής στην υγεία μας. Από την Κινηματογραφική Λέσχη Καρδίτσας

 Ώρα 21.00 : Μουσική βραδιά με το Πολυφωνικό Ωδείο Καρδίτσας