Στόχος διαρρηκτών έγιναν περίπου δέκα σχολικές μονάδες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία δημοτικά σχολεία- στο διάστημα που τα σχολεία παρέμεναν κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα. Οι διαρρήκτες, έμπαιναν στα σχολεία, «χτυπούσαν» κλέβοντας ηλεκτρονικά είδη και γίνονταν... καπνός.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ταχυδρόμος», τα αλλεπάλληλα κρούσματα, σήμαναν συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, να επαναφέρει το ζήτημα της πρόσληψης σχολικών φυλάκων για τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στόχος διαρρηκτών έγιναν περί τις δέκα σχολικές μονάδες, στην πλειονότητά τους δημοτικά σχολεία. Κάποιες μάλιστα σχολικές μονάδες είναι συστεγαζόμενες με τους δράστες να πετυχαίνουν με ένα... «σμπάρο δυο τρυγόνια».

Οι δράστες φαίνεται ότι είχαν μελετήσει καλά το σχέδιό τους. Επέλεξαν την περίοδο του Πάσχα, οπότε και τα σχολεία δεν λειτουργούν για να δράσουν και έβαλαν στόχο κυρίως δημοτικά, δεδομένου ότι στα περισσότερα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μετά από αλλεπάλληλα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών λειτουργούν συστήματα ασφαλείας.

Οι «ποντικοί» δεν δίστασαν ούτε στα κάγκελα που υπάρχουν στα παράθυρα των αιθουσών των ισογείων. Σκαρφάλωσαν από τις υδρορροές κι απ' όπου αλλού μπορούσαν, έσπασαν τζάμια των αιθουσών των δευτέρων ορόφων και μπήκαν στα σχολικά κτίρια.

Στη συνέχεια έσπασαν τις εσωτερικές πόρτες των αιθουσών, έφθασαν στα γραφεία κι από εκεί έπαιρναν ότι έβρισκαν μπροστά τους, εύκολο να μεταφερθεί. Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φωτογραφικές μηχανές, ήταν τα αντικείμενα στα οποία εστίασαν οι δράστες. Τα άρπαζαν και γίνονταν... καπνός, ενώ φαίνεται να αδιαφόρησαν μπροστά σε σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πιο ογκώδη αντικείμενα.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι πέρασαν κι από τα σχολικά κυλικεία, σε περίπτωση που οι υπεύθυνοι λειτουργίας τους είχαν ξεχάσει έστω και μερικά κέρματα στα ταμεία.

Διευθυντές των σχολείων, που κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, βρέθηκαν στα πόστα τους, ανακάλυψαν εγκαίρως το... πέρασμα των «ποντικών», ενώ φρόντισαν για την επιδιόρθωση των καταστροφών που προκάλεσαν.

Το μπαράζ όμως των διαρρήξεων, αναστάτωσε τα σχολεία, που επαναφέρουν το ζήτημα πρόσληψης σχολικών φυλάκων για τη διαφύλαξη της περιουσίας τους.