Ένα διαφορετικό πρόγραμμα για την επιτυχή διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων της Α' Λυκείου, όπου για πρώτη φορά θα χρησιμοποιηθεί τράπεζα θεμάτων, κατήρτισε το υπουργείο Παιδείας

Οι αλλαγές αφορούν και στα πειράματα σχολεία, αφού με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αλλάζουν όλα στις εξετάσεις της Α΄Λυκείου, με τους βαθμούς να προσμετρούνται στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το Έθνος, το νέο σύστημα προβλέπει ότι μια εβδομάδα πριν από τις εξετάσεις θα δημοσιοποιηθούν σε όλα τα μαθήματα τα θέματα των εξετάσεων, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην τράπεζα θεμάτων. Τα ερωτήματα που θα υπάρχουν στην τράπεζα θεμάτων ανά μάθημα, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στη Διαφάνεια.

Κατά την τελευταία εβδομάδα, πριν από τις εξετάσεις, ο διευθυντής του κάθε γενικού λυκείου θα στείλει στο υπουργείο το πρόγραμμα των εξετάσεων. Μάλιστα, τα μισά θέματα θα προκύπτουν έπειτα από κλήρωση και τα άλλα μισά με επιλογή του καθηγητή.

Στα μαθήματα επιλογής, τα θέματα θα επιλέγονται στο σύνολό τους από τους καθηγητές κάθε τάξης και δεν θα υπάρχουν ερωτήματα από την τράπεζα θεμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με τον νέο τρόπο επιλογής των θεμάτων οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα μια εβδομάδα πριν, να βλέπουν το σύνολο των θεμάτων και έτσι να προετοιμαστούν καλύτερα.

Οπως αναφέρει και το Έθνος, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις θα ανοίξει το κεντρικό σύστημα της τράπεζας των θεμάτων. Ο καθηγητής που διδάσκει το μάθημα σε κάθε τμήμα μέσω ενός ειδικού κωδικού που θα έχει θα μπαίνει στην τράπεζα θεμάτων ώστε να γίνει η κλήρωση του 50% των θεμάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές. Στη συνέχεια ο καθηγητής θα συμπληρώνει τα δικά του θέματα και θα ξεκινάει η εξέταση. Ο βαθμός των συγκεκριμένων εξετάσεων θα μετράει στις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ' Λυκείου.