Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μέχρι και τις 10 Μαΐου θα διαρκέσει η περίοδος των «ενδιάμεσων θερινών εκπτώσεων», ενός θεσμού της αγοράς που θεσπίστηκε με το νόμο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι έμποροι, πάντως, δείχνουν ανήσυχοι, καθώς στα προβλήματα της οικονομίας προστέθηκαν και αυτά... του καιρού.

«Ο καιρός δεν βοηθάει να πουλήσουμε τα καλοκαιρινά είδη ένδυσης και υπόδυσης», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δημήτρης Αρμενάκης. «Θα προσπαθήσουμε να “διώξουμε” χειμερινά είδη τα οποία και πάλι ο κόσμος δεν θα προτιμήσει, αφού θα περιμένει την άνοδο της θερμοκρασίας για να “αναγκαστεί”, ουσιαστικά, να ψωνίσει καλοκαιρινά».

Την ίδια ώρα, όπως λέει ο κ. Αρμενάκης «οι καταναλωτές δεν έχουν δει στην τσέπη τους ούτε την ανάκαμψη ούτε τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και αυτό σίγουρα δεν είναι υπέρ μας».

Ο πρόεδρος των εμπόρων επιχείρησε και έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές: «Έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει μόνο τα πολυκαταστήματα και τα πολύ κεντρικά σημεία, όπως την Ερμού στην Αθήνα ή την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, όπου τα ψώνια μπορούν να συνδυαστούν με διασκέδαση».

Πάντως, για την ερχόμενη Κυριακή οι εμποροϋπάλληλοι ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις: η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας, ενώ προγραμματίζεται δυναμική συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο The Mall.