Σε επίσημες ανακοινώσεις προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από τη σύλληψη τριών μελών της περιβόητης συμμορίας «Ροζ Πάνθηρες», που θεωρείται μεγάλο... αγκάθι για τις διωκτικές αρχές παγκοσμίως.

Η σπείρα... ασχολείται με  κλοπές τεράστιας αξίας, κοσμημάτων και έργων τέχνη. Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν τρεις Σέρβους έπειτα από μεθοδικές έρευνες και ενέδρες.

Οι τρεις συλληφθέντες είναι Σέρβοι υπήκοοι και μαζί με ένα ακόμα άτομο που διαφεύγει, αποτελούσαν ομάδα, που έχει διαπράξει περισσότερες από 30 διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Αττική, με λεία που ξεπερνάει τα 550.000 ευρώ, καθώς και κλοπές αυτοκινήτων.

Οι δράστες εισέβαλαν στα κοσμηματοπωλεία γκρεμίζοντας τις βιτρίνες με κλεμμένα αυτοκίνητα, άρπαζαν ταχύτατα τα κοσμήματα από τις προθήκες και διέφευγαν με άλλα οχήματα.

Μία από τις μεγαλύτερες ληστείες που έχουν κάνει οι «Ροζ Πάνθηρες» ήταν αυτή στο ιστορικό ξενοδοχείο Carlton στις Κάννες, κατά την οποία έκλεψαν κοσμήματα αξίας 103 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

H Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας, έπειτα από πολύμηνη, συστηματική και μεθοδική έρευνα, κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών, η οποία ενέχεται σε σωρεία ληστειών και διαρρήξεων σε κοσμηματοπωλεία καθώς και σε κλοπές οχημάτων από διάφορες περιοχές της Αττικής.

 Για την εμπλοκή τους στην εγκληματική οργάνωση συλλάβαμε την (28-4-2014) μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση τρία (3) άτομα, υπηκόους χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσαμε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, ληστείες και φθορές ξένης ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα, εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

 Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, επίσης υπήκοοι χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που δεν έχουν συλληφθεί και αναζητούνται, καθώς και συνεργοί των δραστών, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν μέχρι στιγμής διακριβωθεί .

 Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, οι δράστες συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και ενεργώντας από κοινού, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν διαρρήξεις κυρίως σε κοσμηματοπωλεία αλλά και σε καταστήματα ένδυσης, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

 Σημειώνεται ότι ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης των μελών της εγκληματικής ομάδας, έχει τα χαρακτηριστικά του διεθνούς κυκλώματος με την κωδική ονομασία «Ροζ Πάνθηρες», που περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα το στάδιο της προπαρασκευής, της διάπραξης και της διαφυγής των δραστών.

 Πιο αναλυτικά, ως προς το στάδιο της προπαρασκευής των διαρρήξεων, προκύπτει ότι οι δράστες εντόπιζαν περιφερειακά καταστήματα, στα οποία η πρόσβαση από την πλευρά του πεζοδρομίου δεν παρεμποδίζονταν από προστατευτικά κολωνάκια ή αλλά τεχνητά εμπόδια.

Για τις κινήσεις τους, τη μετάβασή και τη διαφυγή τους, οι δράστες έκλεβαν αυτοκίνητα παλαιού τύπου και τεχνολογίας, τα οποία δεν διέθεταν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα αντικλεπτικής προστασίας. Τα οχήματα αυτά αφαιρούσαν εύκολα με τη χρήση αυτοσχέδιου ειδικού κλειδιού πασπαρτού γνωστού και ως «polish key», το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις εγκατέλειπαν στη μίζα των οχημάτων ή το έπαιρναν μαζί τους για να το επαναχρησιμοποιήσουν. Επίσης χρησιμοποιούσαν και κλεμμένες δίκυκλες μοτοσικλέτες.

Στη συνέχεια μετέβαιναν στα καταστήματα πρώτες πρωινές ώρες και χρησιμοποιώντας τα κλεμμένα οχήματα, είτε εμβόλιζαν τις εισόδους ή τις βιτρίνες τους - μέθοδος γνωστή ως «ram raiding», είτε παραβίαζαν τα ρολά ασφαλείας και έσπαζαν τις γυάλινες βιτρίνες με λοστούς.

 Σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ιμάντες, ορειβατικά σχοινιά ή συρματόσχοινα τα οποία προσάρμοζαν στις πόρτες και στους κοτσαδόρους των αυτοκινήτων, για να παραβιάζουν τα ρολά ασφαλείας.

Τέλος, όταν κατάφερναν να προσπελάσουν τα συστήματα ασφαλείας, εισέρχονταν στα καταστήματα και αφού αφαιρούσαν κοσμήματα και είδη ένδυσης, διέφευγαν με τα κλεμμένα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια εγκατέλειπαν σε άλλους χώρους ή στο σημείο διάρρηξης, σε περιπτώσεις που τα είχαν χρησιμοποιήσει ως μέσο εμβολισμού.

 Αξιοσημείωτα είναι και τα μέτρα ασφάλειας που λάμβαναν για να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους, καθώς χρησιμοποιούσαν πλαστά διαβατήρια, ταυτότητες και άδειες οδήγησης, ενώ για τις επικοινωνίες τους είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν κινητά τηλεφώνα και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας («ghost phones»), των οποίων τα στοιχεία αντιστοιχούσαν σε ονόματα ανύπαρκτων ατόμων.