Ότι θα επιμείνουν στις θέσεις τους και τις αντιδράσεις οι παραγωγοί δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη να προχωρήσει σε διάλογο με όλες τις πλευρές καθώς όπως είπε '' ακόμη και η κυβέρνηση διαπιστώνει πλέον ότι έχουμε δίκιο''.

Ωστόσο, το υπουργείο χτες επιχείρησε βελτιωτικές κινήσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

Δωρεάν διανομή τροφίμων στον Περισσό

Στον αντίποδα, σε μια ακόμη δωρεάν διανομή λαχανικών προχωρούν σήμερα οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, αυτή τη φορά στον Περισσό, συνεχίζοντας έτσι τη διαμαρτυρία τους για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.

Η δωρεάν διανομή πραγματοποιείται στην οδό Σαλαμίνος του Περισσού από  το πρωί και πρόκειται να διανεμηθούν 200 τόνοι δωρεάν τροφίμων. Παράλληλα, οι παραγωγοί συνεχίζουν την απεργία τους ενώ, όπως έχουν ανακοινώσει, τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά από τη Βουλή, με το ραντεβού να έχει δοθεί για τις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους παραγωγούς, σε δέκα ακόμα σημειά της Αθήνας μοιράζονται μικρές ποσότητες τροφίμων, ωστόσο οι παραγωγοί δεν ήθελαν να δημοσιοποιήσουν τις τοποθεσίες.

Οι προηγούμενες δύο διανομές δωρεάν τροφίμων έγιναν την περασμένη Τετάρτη, στον Κολωνό, και ανήμερα Πρωτομαγιά στα διόδια των Αφιδνών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους τονίζεται ότι «Οι Λαϊκές Αγορές είναι το τελευταίο καταφύγιο της λαϊκής οικογένειας και μας έχουν βάλει στο στόχαστρο για χάρη των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων. Ο αγώνας μας είναι αγώνας όλης της ελληνικής κοινωνίας για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα».

Ποιες αγορές λειτουργούν σήμερα

Θα λειτουργήσουν -κατ' εξαίρεση- αύριο, Σάββατο, οι λαϊκές αγορές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ από Δευτέρα θα συνεχιστεί η απεργία διαρκείας των παραγωγών. 

Η απόφαση για την αυριανή λειτουργία των λαϊκών αγορών ελήφθη, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών των παραπάνω περιοχών, Βασίλης Μακρίδης, «ύστερα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα/αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων».

Ωστόσο, από Δευτέρα, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών θα συνεχίσουν την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή καθώς και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Στο μεταξύ, σήμερα, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Ομοσπονδίας θα επιδώσουν ψήφισμα με τις θέσεις τους στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

ΑΝ. ΓΑΛ.