Ήταν το 1975 όταν το βιβλίο του Τζον Τ. Μολόι «Dress for success» («Ντύσιµο για την επιτυχία») γινόταν µπεστ σέλερ κι έκανε δηµοφιλή την έννοια του power dressing.

Έως τότε, ο ενδυµατολογικός κώδικας για την εξουσία είχε µια πρωθιέρεια: την Τζάκλιν Κένεντι, πρώτη κυρία των ΗΠΑ έως τη δολοφονία του JFK το 1963. Η σχέση της µε το power dressing δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πρώην µοντέλο, η Τζάκι Κένεντι είχε πολλούς και καλούς φίλους στους κύκλους της υψηλής ραπτικής. Σύµφωνα µε τους ειδικούς της µόδας, ο πιο ιδιοφυής από αυτούς ήταν ο Ολεγκ Κασίνι. Τι θα µπορούσε να φορέσει η σύζυγος του πρώτου καθολικού προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών κατά τη συνάντηση του προεδρικού ζεύγους µε τον Πάπα στο Βατικανό; Το φόρεµα που διάλεξε – ή της υποδείχθηκε – για να εµφανιστεί ενώπιον του Πάπα Ιωάννη 23ου προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς: κατάµαυρο και µακρύ µε ένα φουλάρι να καλύπτει τους ώµους.

Σαράντα χρόνια από τότε, η Αµερική είναι ένας διαφορετικός κόσµος.

Και η Μισέλ Οµπάµα, σύζυγος του πρώτου µαύρου προέδρου των Ηνωµένων Πολιτειών, κερδίζει το δικό της στοίχηµα, µε τη βασίλισσα του στυλ Κέιτ Μπετς να τη χαρακτηρίζει σε βιβλίο της που πρόκειται να κυκλοφορήσει σύντοµα «everyday icon». Σε αυτό της το πόνηµα, η αµερικανίδα δηµοσιογράφος υποστηρίζει ότι η Μισέλ Οµπάµα φέρνει µια επανάσταση στον τρόπο που προσλαµβάνεται η εξουσία στις ΗΠΑ – τουλάχιστον µε βάση το ντύσιµο.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έχει στην γκαρνταρόµπα της από ρούχα που φέρουν την υπογραφή του αντισυµβατικού Αλεξάντερ ΜΑΚΚΟΥΊΝ έως πάνινα παπούτσια Ολ Σταρ, αγαπηµένα πολλών εφήβων. Το µυστικό της; «Ντύνεται προσπαθώντας να αντιπροσωπεύσει τον εαυτό της και όχι τον ρόλο της», σύµφωνα µε την Κέιτ Μπετς.

Για την αµερικανίδα γκουρού του στυλ, πρόκειται για τον παλιό διαχωρισµό ανάµεσα στο φαίνεσθαι και το είναι, που από την εποχή της Κλεοπάτρας η ισορροπία ανάµεσα στα δυο πέφτει στους ώµους των γυναικών.

«Αµέσως µόλις εκλεγεί µια γυναίκα, οι άνδρες θέλουν να τη δουν να ντύνεται σαν µοντέλο και την κρίνουν µόνο από αυτό», διαµαρτυρόταν πρόσφατα η Μαριάν Αασεν. Στη νορβηγίδα πολιτικό ασφαλώς θα κακοφαινόταν η κατάταξη των γυναικών της πολιτικής που επιχείρησε ο δηµοσιογράφος µόδας Ροµπ Γιανγκ ανάλογα µε το ντύσιµό τους: πρωτοπόρες όπως η Μισέλ Οµπάµα, κλασικές όπως η Τζάκι Κένεντι και τα αουτσάιντερ όπως η Ουκρανή Γιούλια Τιµοσένκο και η Ρωσίδα Λουντµίλα Πούτινα.