Επίσχεση εργασίας από τις 12 Μαΐου αρχίζουν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί (φυσικά πρόσωπα και εργαστήρια) όπως αποφάσισε αργά το βράδυ του Σαββάτου η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους για μία σειρά εξετάσεων όπως ακτινογραφίες, μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και άλλες, τη στιγμή μάλιστα που τα διαγνωστικά εργαστήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν.

Οι γιατροί υποστηρίζουν πως τα 328 εκατ. ευρώ που είναι ο προϋπολογισμός των κλινικοεργαστηριακών γιατρών για το 2014 είναι αυτοκτονικός, όταν μάλιστα ο ίδιος ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι για να είναι βιώσιμο το σύστημα ο εν λόγω προϋπολογισμός πρέπει να ανέρχεται στα 570 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου μάλιστα ότι από την 1η Ιανουαρίου το κόστος των εξετάσεων ανέρχεται περίπου στα 47 εκατ. ευρώ το μήνα (επομένως στο τετράμηνο το ποσό διαμορφώνεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ), ο προϋπολογισμός των 328 εκατ. ευρώ θα έχει καλυφθεί έως τον Ιούνιο.

Οι γιατροί και τα εργαστήρια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας εξαιτίας της εμμονής, όπως υποστηρίζουν, του υπουργού Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, στην εφαρμογή και πάλι του απαγορευτικού και αυταρχικού claw back.

Καταγγέλλουν παράλληλα την αδυναμία του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει ορθούς κανόνες συνταγογράφησης παραπεμπτικών και ελέγχου μέσα από σύγχρονη ηλεκτρονική υποδομή.