"Αν έχεις προσωπικότητα ... διάβαινε" σαν να έλεγε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ηράκλειο Κρήτης, προκαλώντας, βέβαια, ποικίλες αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ζητήθηκε από την Υπουργό να στείλει μήνυμα στους άνεργους νέους κι εκείνη αποκρίθηκε ότι "αν έχει προσωπικότητα κανείς, έχει τύχη να βρει δουλειά"!

"Η Κρήτη σε καλύτερη μοίρα"

"Η Κρήτη είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες περιοχές, δεν είναι απομονωμένη, έχει τις υποδομές και τη διέξοδο του τουρισμού" - είπε η κ. Κατσέλη αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα και την οικονομική κατάσταση της Κρήτης. "Αυτό δε σημαίνει ότι στην Κρήτη δεν υπάρχουν προβλήματα" - πρόσθεσε η ίδια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνονται μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας, για την οργάνωση υποδοχής τουριστών σε λιμάνια, αρχαιολογικούς και τουριστικούς χώρους.

Η Λούκα Κατσέλη αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου. "Στο μνημόνιο βρεθήκαμε επειδή ήμασταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, δεν είχαμε επιλογή, πολλά από τα μέτρα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί πριν" - τόνισε η υπουργός, αναφέροντας μάλιστα ότι η ύφεση για το 2010 ήταν αναμενόμενη. Σύμφωνα, με την εκτίμησή της μάλιστα η κατάσταση θα αρχίσει να σταθεροποιείται στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012.

Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τέλος, η κ. Κατσέλη αναγνώρισε πως όταν υπάρχει ύφεση οξύνονται τα εργασιακά προβλήματα, "γι'αυτό η Ελλάδα έχει άτυπες εργασιακές σχέσεις και μεγάλα ποσοστά ανασφάλιστων εργαζομένων". Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ παράλληλα προωθείται η μηχανογραφική σύνδεση ΙΚΑ-ΣΕΠΕ-ΟΑΕΔ για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα υπεγράφη το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ περιφέρειας και Υπουργείου για την υλοποίηση των δύο κοινωνικών προγραμμάτων που ανακοινώθηκαν.

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Στήριξη της Εργασίας που υλοποιείται μέσα στο 2011 προβλέπει τη μεταφορά πόρων ύψους πάνω από 17 εκατ. ευρώ, με στόχο την ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Οι επαφές τις κ. Κατσέλη με τους υπόλοιπους φορείς συνεχίζονται, ενώ το απόγευμα θα έχει συνάντηση με μέλη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κι αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

Επεισόδια στο Επιμελητήριο Ηρακλείου

"Μπαρούτι" μύριζε νωρίτερα η ατμόσφαιρα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου το πρωί, επικράτησε ένταση εκ μέρους μελών του ΕΚΗ, στα οποία δεν επετράπη να εισέλθουν στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, όπου σε εξέλιξη είναι ενημερωτική σύσκεψη με θέμα τα δύο νέα προγράμματα, με τα οποία το Υπουργείο στοχεύει να στηρίξει την εργασία.

Έξω από το Επιμελητήριο, αντιπροσωπεία του ΕΚΗ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ όταν κατόπιν τα μέλη του ΕΚΗ επιχείρησαν να εισέλθουν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη σύσκεψη, συνάντησαν μπροστά τους "τοίχο" εκ μέρους των ανδρών της ασφάλειας.