Αντιπροσωπεία του University of Alabama των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Senior Associate Dean - College of Arts and Sciences Prof. Luoheng Han, θα επισκεφτεί την Τρίτη το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Με αφορμή την επίσκεψη, στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συγκλήτου ημερίδα, παρουσία των Πρυτανικών Αρχών, εκπροσώπου του Συμβουλίου Ιδρύματος, Κοσμητόρων Σχολών, Προέδρων Τμημάτων και άλλων ενδιαφερομένων Καθηγητών του ΑΠΘ, καθώς και του Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Μετά τους χαιρετισμούς ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, θα παρουσιάσει το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο του ΑΠΘ, καθώς και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια, θα γίνει μικρή παρουσίαση από κάθε συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ (6 από το Πανεπιστήμιο Alabama και 6 από το ΑΠΘ) της ερευνητικής - ακαδημαϊκής συνεργασίας που δρομολογούν να αναπτύξουν.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο πανεπιστημίων που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2013 και ισχύει για 5 χρόνια περιλαμβάνει αμοιβαία ανταλλαγή Καθηγητών & Λεκτόρων, προπτυχιακών & μεταπτυχιακών φοιτητών & υποψηφίων διδακτόρων, διοργάνωση συνεδρίων κλπ. Έπειτα από επικοινωνία των δύο ιδρυμάτων, ορίστηκαν οι συνεργάτες (maching scholars) και των δύο πλευρών, που θα συνεργαστούν πάνω στα συγκεκριμένα ερευνητικά πεδία (Βιολογία, Γεωλογία, Μουσική, Θέατρο, Αγγλική Φιλολογία, Οικονομικό - τουρισμός, Φιλολογία - κλασσικές σπουδές). Προϋπήρχε, εξάλλου, άτυπη συνεργασία και με τη Θεολογική Σχολή από το 2009, η οποία επικυρώθηκε με τη συμφωνία συνεργασίας του 2013.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του αμερικανικού πανεπιστημίου, θα έχουν την ευκαιρία για κατ' ιδίαν συναντήσεις και γνωριμία με τα αντίστοιχα Τμήματα του ΑΠΘ, αλλά και να επισκεφτούν μουσεία, αξιοθέατα της πόλης και στους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Το ενδιαφέρον που δείχνουν οι εκπρόσωποι του University of Alabama για τη συγκεκριμένη συνεργασία αποδεικνύει και η επίσημη ιστοσελίδα που έχουν φτιάξει για την "Alabama Greece Initiative" (http://greece.as.ua.edu/), όπως την αποκαλούν, καθώς και η ειδική ομάδα στο facebook (https://www.facebook.com/groups/ALGreeceInitiative/) που έχουν δημιουργήσει.