Στη συμβολή της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.) στα θέματα της ναυτικής εκπαίδευσης και στον στόχο της Πολιτείας να δώσει περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης σε Έλληνες στα Ελληνόκτητα αλλά και στα άλλα πλοία υπό ελληνική σημαία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια εκδήλωση απονομής βραβείων και υποτροφιών της Ένωσης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αφού συνεχάρη τους βραβευθέντες, ευχαρίστησε την Ε.Ε.Ε. για την πρωτοβουλία, αλλά και τη γενναιόδωρη προσφορά της, να αναβαθμίζονται με δικά της χρήματα οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, από τις οποίες, όπως τόνισε, «φιλοδοξούμε να έχουμε υψηλού επιπέδου Έλληνες ναυτικούς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας ζήτησε τη συνδρομή όλης της ναυτιλιακής κοινότητας, «ώστε να απορροφήσει τους ναυτικούς μας, τους αποφοίτους των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν ακόμα το 2ο θαλάσσιο ταξίδι τους για να μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν τη ναυτική ικανότητα». «Πραγματικά, είναι "αμαρτία" 450 παιδιά, σήμερα, που έχουν ολοκληρώσει το 1o ναυτικό ταξίδι, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στις Ακαδημίες, να μην έχουν πρόσβαση στο ναυτικό επάγγελμα, γιατί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το 2ο μπάρκο τους», υπογράμμισε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ζήτησε, επίσης, «να εμπιστευτεί η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα και τις γυναίκες, Αξιωματικούς και Μηχανικούς οι οποίες μπορούν να προσφέρουν πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα πολύ υψηλής ποιότητας καράβια που σήμερα κατέχει η ελληνική ναυτιλία».

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας ευχαρίστησε «ιδιαίτερα και προσωπικά», τον πρόεδρο της Ε.Ε.Ε., Θ. Βενιάμη, «για τις άοκνες και καθημερινές προσπάθειές του για την επίτευξη και των στόχων της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για την επίτευξη των στόχων που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση της ελληνικότητας της ναυτιλίας».

Κατά την τελετή βραβεύθηκαν από τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, δύο συνταξιούχοι ναυτικοί έτους 2010, με τη μεγαλύτερη θαλάσσια υπηρεσία σε ποντοπόρα πλοία άνω των 4.500 dwt., ο Σαράντης Παυλάκης (Ανθυποπλοίαρχος ε.α.) από την κατηγορία των Αξιωματικών, καθώς και ο μάγειρας, Πέτρος Μπαλαλάς.

Συγχρόνως, απονεμήθηκαν τρεις υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε τομείς σχετιζόμενους με τη ναυτιλία. Η υποτροφία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, εις μνήμην του πρώτου προέδρου της, Αντωνίου Χανδρή, δόθηκε στον Ιωάννη Διακογιάννη, η υποτροφία της εταιρείας CARRAS (HELLAS) S.A. δόθηκε στον Αλέξανδρο Παπαναγιώτου και η υποτροφία του Lloyd’s Register Foundation, δόθηκε στον Κωνσταντίνο Σιμωτά.