current views are: 1

7 Μαΐου 2014
Δημοσίευση04:35

Κλούβες, αστυνομικά μέτρα και χειροπέδες από την φυλακή στη… Βουλή

Η μεταγωγή κρατουμένων από τις φυλακές με χειροπέδες και αστυνομικά μέτρα με προορισμό την Βουλή είναι μάλλον πρωτόγνωρη εμπειρία για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή.

Δημοσίευση 04:35’
αρθρο-newpost

Η μεταγωγή κρατουμένων από τις φυλακές με χειροπέδες και αστυνομικά μέτρα με προορισμό την Βουλή είναι μάλλον πρωτόγνωρη εμπειρία για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή.

Η μεταγωγή κρατουμένων από τις φυλακές με χειροπέδες και αστυνομικά μέτρα με προορισμό την Βουλή είναι μάλλον πρωτόγνωρη εμπειρία για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Την τήρηση όλων των δικονομικών εγγυήσεων ζήτησε χτες ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενόψει της μετάβασης σήμερα στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα. 

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η μεταφορά των προφυλακισμένων βουλευτών είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ενώ η κίνησή τους μέσα στο χώρο της Βουλής είναι αρμοδιότητα της φρουράς της Βουλής. 

Από την πλευρά της πάντως η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταγωγή των δύο βουλευτών από τις φυλακές στη Βουλή για να αποφευχθούν απρόοπτα και φυσικά θα τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Αν και η εν λόγω διαδικασία δεν έχει τύχει να ξανασυμβεί, άγνωστο παραμένει αν οι βουλευτές θα βγουν από την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. με χειροπέδες, παρά το ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό σενάριο. Η συζήτηση για την άρση ασυλιών θα διεξαχθεί στις 12 το μεσημέρι.  

Οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές θα έχουν τελικά δικαίωμα λόγου και ψήφου. Πιο συγκεκριμένα,  το λόγο δικαιούται να πάρει ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του. 

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης. Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη ή η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. 

Να σημειωθεί ότι η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων και για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας καταρτίζεται ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο (ανεξάρτητος) η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Κατηγορούμενοι είναι επίσης και οι βουλευτές Ζαρούλια, Κούζηλος, Κουκούτσης και Αρβανίτης, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Οι δικαστές τους αποδίδουν ρόλο συμμετοχής και διεύθυνσης από κοινού στην εγκληματική οργάνωση, την οποία ταυτίζουν με τον πολιτικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής. 

ΑΝ. ΓΑΛ.


σχετικα αρθρα