Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα χιλιάδες φοιτητές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων.

Και εάν κάποιος θα περίμενε ότι οι φοιτητικές εκλογές θα ήταν ένα είδος δημοψηφίσματος ενόψει των ευρωεκλογών της 27ης Μαΐου, μάλλον κάνει λάθος: Η αποχή αναμένεται να είναι και φέτος ο μεγάλος νικητής της κάλπης καθώς η προσέλευση αναμένεται για ακόμη ένα χρόνο αρκετά μειωμένη.

Χαρακτηριστικά πέρυσι, τις εκλογές συμμετείχαν περίπου 100.000 φοιτητές, αριθμός που αγγίζει το 50% του συνόλου των ενεργών, και φέτος το κλίμα δεν φαίνεται να αλλάζει προς το... μαζικότερο.

Ενδεικτικό είναι ότι οι γνωστές εικόνες κατά το παρελθόν, με τα στημένα τραπεζάκια, τις αφίσες και την μουσική στους διαδρόμους των σχολών και τμημάτων, που θύμιζαν γιορτή συνάθροισης και ζύμωσης των φοιτητών, φέτος είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με το κλίμα να θερμαίνεται κάπως τις τελευταίες ημέρες.

Σημειώνεται πως η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει γύρω στις 8 το πρωί και θα ολοκληρωθεί περίπου στις 8 το βράδυ.

Οι παρατάξεις που θα διεκδικήσουν φέτος τις ψήφους των φοιτητών δεν διαφέρουν σε πολύ από πέρυσι: Πέρα από τις κατά τόπους ανεξάρτητες πρωτοβουλίες σε τμήματα, ισχυρή παρουσία έχει η ΔΑΠ (στηρίζεται από τη ΝΔ), η ΠΑΣΠ – αν και με μικροδιασπάσεις- (από το ΠΑΣΟΚ), η ΠΚΣ (από το ΚΚΕ), τα ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ – εξωκοινοβουλευτική αριστερά) και η ΑΡΕΝ (από το ΣΥΡΙΖΑ).

Μεγάλο φαβορί είναι και φέτος η ΔΑΠ, η οποία τα τελευταία χρόνια έρχεται πρώτη στις αναμετρήσεις, ενώ σχετικά με τα αποτελέσματα αναμένεται και φέτος κάθε παράταξη να δώσει τα... δικά της νούμερα.

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κεντρικός φορέας που να καταμετρά τα αποτελέσματα στις σχολές, αποτέλεσμα της διάλυσης της ΕΦΕΕ το 1995 και έκτοτε ακολουθείται αυτή η διαδικασία.