Έφτασαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι οι κρατούμενοι βουλευτές, Γιώργος Γερμενής και Στάθης Μπούκουρας στη Βουλή, ενώ σε εξέλιξη είναι η συζήτηση για την άρση ασυλιών στην Ολομέλεια.

Η μεταγωγή κρατουμένων από τις φυλακές με χειροπέδες και αστυνομικά μέτρα με προορισμό την Βουλή είναι μάλλον πρωτόγνωρη εμπειρία για την ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Ωστόσο, την τήρηση όλων των δικονομικών εγγυήσεων ζήτησε χτες ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενόψει της μετάβασης σήμερα στη Βουλή των προφυλακισμένων βουλευτών Γιώργου Γερμενή και Στάθη Μπούκουρα. 

Ισχυρά παραμένουν τα αστυνομικά μέτρα από την ΕΛ.ΑΣ. έξω από τη Βουλή και έκτακτα μέτρα έχει λάβει η φρουρά του Κοινοβουλίου.

Οι αντιδράσεις

Αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Χρυσή Αυγή προκάλεσαν τα μέτρα ασφαλείας με την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε πολίτες το διάστημα από τις 10:00 έως τις 13:00, όση ώρα δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση για την άρση ασυλιών βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και οι προφυλακισμένοι Γιώργος Γερμενής και Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει ανεξαρτητοποιηθεί.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κόμματός της για το μέτρο, κάνοντας λόγο για «ατόπημα και αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές.

Ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Καλαντζής, διευκρίνισε ότι η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη μετά τη μία το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι είναι μέτρο και όχι απαγόρευση.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη μεταγωγή και οι κανονισμοί της Βουλής

Ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέλειψε να διευκρινίσει ότι η μεταφορά των προφυλακισμένων βουλευτών είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ενώ η κίνησή τους μέσα στο χώρο της Βουλής είναι αρμοδιότητα της φρουράς της Βουλής. 

Από την πλευρά της πάντως η ΕΛ.ΑΣ. έχει καταρτιστεί ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταγωγή των δύο βουλευτών από τις φυλακές στη Βουλή για να αποφευχθούν απρόοπτα και φυσικά θα τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.  

Οι προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές θα έχουν τελικά δικαίωμα λόγου και ψήφου. Πιο συγκεκριμένα,  το λόγο δικαιούται να πάρει ο βουλευτής που έχει αντίρρηση στην αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του. 

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο, ο λόγος δίνεται πάντα, εφόσον ζητηθεί, στον βουλευτή τον οποίο αφορά η αίτηση και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, οι οποίοι ομιλούν μετά τους τυχόν ομιλητές της κάθε υπόθεσης. Σύμφωνα με το άρθρο 83 του Κανονισμού, η Βουλή δεν εισέρχεται στην ουσία των υποθέσεων, αλλά ερευνάται μόνο αν η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της ασυλίας συνδέεται με την πολιτική ή κοινοβουλευτική δραστηριότητα ή η δίωξη ή η μήνυση ή η έγκληση υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα. 

Να σημειωθεί ότι η Βουλή θα αποφασίσει με ονομαστική ψηφοφορία επί των αιτήσεων άρσης της ασυλίας και προκειμένου να αποφεύγεται η οποιαδήποτε σύγχυση στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αμφισβητήσεις των αποτελεσμάτων και για τη διευκόλυνση και μόνο της ονομαστικής ψηφοφορίας καταρτίζεται ψηφοδέλτιο στο οποίο ο κάθε βουλευτής αναγράφει το όνομά του, την εκλογική του περιφέρεια και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα διότι αυτό απαιτεί η φανερή ψηφοφορία. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις άρσης ασυλίας για τους κ.κ. Στάθη Μπούκουρα (προσωρινά κρατούμενος ανεξάρτητος πλέον βουλευτής), Γιώργο Γερμενή (προσωρινά κρατούμενος βουλευτής της ΧΑ) και Νίκο Μίχο (ΧΑ) αφορούν σε παράνομη κατοχή πυροβόλών όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης. Για το Νίκο Μίχο η αίτηση άρσης ασυλίας αφορά και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο(ανεξάρτητος) η αίτηση αφορά σε ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Κατηγορούμενοι είναι επίσης και οι βουλευτές Ζαρούλια, Κούζηλος, Κουκούτσης και Αρβανίτης, οι οποίοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Οι δικαστές τους αποδίδουν ρόλο συμμετοχής και διεύθυνσης από κοινού στην εγκληματική οργάνωση, την οποία ταυτίζουν με τον πολιτικό σχηματισμό της Χρυσής Αυγής.