Σε ήρεμο κλίμα και με αντιπάλους την αποχή που αναμένεται να φτάσει και φέτος σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την αδυναμία των παρατάξεων να εκδώσουν για ακόμη μια φορά κοινά αποτελέσματα, ψηφίζουν φέτος οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

«Απέχω γιατί οι εκλογές αυτές είναι μια μικρογραφία του πολιτικού συστήματος. Δεν χρειαζόμαστε τα κόμματα στο πανεπιστήμιο αλλά μια δυναμική εκπροσώπηση για τα δικαιώματα των φοιτητών» σημείωνε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι φετινές εκλογές, πάντως, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες. Η πρώτη, έχει να κάνει με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, δηλαδή μιας νέας ΕΦΕΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πηγές από τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είναι εντελώς αρνητικές σε αυτή την προοπτική.

Η δεύτερη διαφορά, αφορά την προεκλογική εκστρατεία η οποία φέτος, για πρώτη φορά, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Τα γνωστά τραπεζάκια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στήθηκαν μόλις τις τελευταίες ημέρες, κάτι που επέβαλαν οικονομικοί λόγοι αλλά και το σφικτό εξάμηνο που επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων λόγω της τρίμηνης αποχής των διοικητικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους.

Η τρίτη διαφορά, είναι ότι οι κάλπες στα πανεπιστήμια στήθηκαν περίπου έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και από αυτή την άποψη συνιστούν ένα είδος σφυγμομέτρησης για τα κομματικά επιτελεία.

Στις περυσινές εκλογές η ΔΑΠ είχε κατακτήσει για ακόμη μια χρονιά την πρώτη θέση, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος, ενώ μειωμένα ήταν τα ποσοστά της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ). Στον αντίποδα, είχαν ενισχυθεί η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά).

Τα πρώτα συμπεράσματα για τη συμμετοχή αναμένονται το απόγευμα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.