current views are: 2

7 Μαΐου 2014
Δημοσίευση13:54

«Ξηλώθηκε» κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων – 2,5 εκατομμύρια οι φόροι που χάθηκαν

Κτύπημα σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού, που είχε διασυνδέσεις με Ρωσία και Βουλγαρία, κατάφεραν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, ύστερα από την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων.

Δημοσίευση 13:54’
αρθρο-newpost

Κτύπημα σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού, που είχε διασυνδέσεις με Ρωσία και Βουλγαρία, κατάφεραν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, ύστερα από την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων.

Κτύπημα σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων και καπνού, που είχε διασυνδέσεις με Ρωσία και Βουλγαρία, κατάφεραν αστυνομικοί της Ασφάλειας Πατρών, ύστερα από την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν, έπειτα από πολυήμερη επιχείρηση στην Αττική, οκτώ άνδρες και τέσσερις γυναίκες, εκ των οποίων οκτώ είναι Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί, ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Για την ίδια υπόθεση αναζητούνται ακόμα 20 άτομα. Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τα συνολικά 32 άτομα που φέρονται να μετείχαν στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, 14 είναι Έλληνες και 18 αλλοδαποί –υπήκοοι Αιγύπτου, Αλβανίας, Γεωργίας, Ιράκ, Ρωσίας, Πακιστάν και Συρίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από τον Σεπτέμβριο του 2013 μέχρι και σήμερα, τα μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων είχαν διακινήσει σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Αργολίδας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας και της Κρήτης, περίπου 800.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Όσον αφορά τους διαφυγόντες δασμούς για το Δημόσιο, στελέχη του Τελωνείου εκτιμούν, ότι φθάνουν στο χρηματικό ποσό των 2.483.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δράστες εισήγαγαν τα λαθραία προϊόντα καπνού, με πλοία ή λεωφορεία, από τη Ρωσία και τη Βουλγαρία και τα έκρυβαν σε αποθήκες, στις Αχαρνές Αττικής. Έπειτα, κάθε πρωί γινόταν η μεταφορά των λαθραίων προϊόντων, με επιβατηγά αυτοκίνητα, σε μικρότερες αποθήκες, σε καταστήματα και σε σπίτια στις προαναφερόμενες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που εξελίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες στις Αχαρνές Αττικής, διενεργήθηκαν δώδεκα έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, σε σπίτια, αποθήκες και σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων 32.212 λαθραία πακέτα τσιγάρων και συσκευασιών καπνού, το χρηματικό ποσό των 32.000 ευρώ σε μετρητά, ένα πιστόλι με γεμιστήρα, μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών, καρτών κινητής τηλεφωνίας και πολλές χειρόγραφες σημειώσεις, με παραγγελίες καπνικών προϊόντων.

Επίσης, κατασχέθηκαν έντεκα αυτοκίνητα, τα οποία τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων φέρονται να χρησιμοποιούσαν, για την εμπορία των λαθραίων τσιγάρων.

Όσον αφορά τις συλλήψεις, ο διοικητής της Ασφάλειας Πατρών Θανάσης Παπανικολάου, ανέφερε ότι οι περισσότερες έγιναν τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τέσσερα βασικά στελέχη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι ρόλοι των μελών των εγκληματικών οργανώσεων διαχωρίζονταν στα αρχηγικά στελέχη, τα οποία εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα στην Ελλάδα, σε αποθηκάριους, μεταφορείς και εισπράκτορες, οι οποίοι αναλάμβαναν τη μεταφορά των λαθραίων προϊόντων και την παραλαβή των χρημάτων από την πώλησή τους, καθώς και σε ιδιοκτήτες καταστημάτων ή εργαζομένων σε αυτά, οι οποίοι μέσω των επιχειρήσεών τους διέθεταν τα λαθραία τσιγάρα στην αγορά.


σχετικα αρθρα