Το 2016 εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει η τηλεθέρμανση στη Φλώρινα, χάρη στην οποία τα νοικοκυριά της περιοχής θα απολαμβάνουν τη θερμική ενέργεια των υποπροϊόντων των εργοστασίων της ΔΕΗ. Οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2015, δήλωσε σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, με αφορμή τα εγκαίνια του έργου.

"Ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου. Υπογράψαμε σύμβαση στις αρχές του έτους με την ανάδοχο εταιρεία που προέκυψε από διαγωνισμό. Στη συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στην τοπογράφηση της περιοχής και τον σχεδιασμό της διαδρομής από την οποία θα περάσουν οι αγωγοί της τηλεθέρμανσης. Αφού επέλεξε και τους υπεργολάβους που θα υλοποιήσουν διάφορα τμήματα του έργου ξεκίνησε πλέον την κατασκευή από το σημείο όπου θα γίνουν οι κεντρικές εγκαταστάσεις δηλαδή μέσα από την πόλη της Φλώρινας, κοντά στο βιολογικό καθαρισμό" σχολίασε ο δήμαρχος.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι το έργο θα καλύπτει όλο το σχέδιο πόλης της Φλώρινας ενώ γίνεται σχεδιασμός και για μελλοντικές επεκτάσεις στην περιοχή του Πανεπιστημίου (που δεν είχαν προβλεφθεί από την αρχική μελέτη) και την οδό 7ης Νοεμβρίου στο δρόμο προς Θεσσαλονίκη όπως και σε επεκτάσεις της περιοχής του Αγίου Γεωργίου που δεν είναι εγκεκριμένες ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, θα χρησιμοποιείται το νερό ψύξης των μηχανών της ΔΕΗ του ΑΗΣ της περιοχής. Το νερό αυτό που θα θερμαίνεται από τις μηχανές θα μεταφέρεται με προμονωμένους αγωγούς στην β. Από εκεί θα φτάνει στα υπόγεια των κατοικιών, όπου θα αντικαθιστά τον λέβητα και θα παρέχει θέρμανση στις κατοικίες. Έπειτα, αφού χάσει τη θερμική του ενέργεια, θα επιστρέφει στην υδροηλεκτρική μονάδα από όπου θα ξεκινά και πάλι το ταξίδι του.

Τα οφέλη της τηλεθέρμανσης αναμένονται πολλά καθώς εκτιμάται ότι η οικονομία, σε σχέση με το πετρέλαιο θα φτάνει μέχρι και σε ποσοστό 40%. Παράλληλα θα περιοριστούν εντελώς οι ρύποι λόγω της καύσης του πετρελαίου.