Το ταξίδι από την παραγωγή του ελαιολάδου μέχρι τον γαστρονομικό πλούτο της κρητικής κουζίνας, είχαν την ευκαιρία να κάνουν 18 φοιτητές του Πανεπιστημίου Επιστημών Γαστρονομίας της Ιταλίας.

Οι φοιτητές βρίσκονται στα Χανιά, στο πλαίσιο ενός σεμιναρίου κρητικής γαστρονομίας και βοτανικής, το οποίο πραγματοποιείται στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΒΙΟΛΕΑ,όπου τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας, κ. Γιώργος Δημητριάδης.

Αμέσως ξεκίνησε η ξενάγησή τους στις εγκαταστάσεις της μονάδας που παράγεται βιολογικό ελαιόλαδο, ενώ ο κ. Δημητριάδης εξήγησε στους φοιτητές τον τρόπο παραγωγής, τον συνδυασμό της παραδοσιακής τεχνογνωσίας με σύγχρονες πρακτικές.

Ο κ. Δημητριάδης τους μίλησε και για τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κρητικού ελαιολάδου που το καθιστούν ως ένα από τα καλύτερα ποιοτικά ελαιόλαδα, ενώ δήλωσε «θεωρώ ότι επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι αυριανοί επαγγελματίες είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουν τη σημασία του λαδιού και πώς μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Το λάδι για τη δική τους φαρέτρα είναι ένα βέλος αλλά χρειάζονται και το τόξο για να μπορέσουν να το στείλουν εκεί που θέλουν».

Την ίδια ώρα, που οι φοιτητές ξεναγούνταν στις εγκαταστάσεις της ΒΙΟΛΕΑ, στον πάνω όροφο οι σεφ κ. Γιάννης Αποστολάκης και Γιάννης Τσιβουράκης είχαν στήσει την κουζίνα τους ετοιμάζοντας παραδοσιακά κρητικά πιάτα.

«Δώσαμε όλη τη βαρύτητα στο θέμα της κρητικής διατροφής και ετοιμάσαμε πιάτα που περιλαμβάνουν πολλά όσπρια, σαλάτες, τοπικά τυριά και κάποιες σπεσιαλιτέ που έχει ετοιμάσει ο συνάδελφος, όπως σφακιανές πίτες, μαραθόπιτες, κεφτέδες από φάβα και χορτοκεφτέδες», ανέφερε ο αρχιμάγειρας του Minoa Palace, κ. Τσιβουράκης και συνέχισε λέγοντας: «Ως βασικό συστατικό χρησιμοποιήσαμε το ελαιόλαδο το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με ό,τι έχουμε παρασκευάσει είτε ωμό στις σαλάτες των οσπρίων και των χόρτων είτε στο τηγάνισμα για ό,τι τηγανίσαμε».

Ο κ. Τσιβουράκης επεσήμανε ακόμα ότι το ελαιόλαδο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της κρητικής κουζίνας, διαπίστωση, που συχνά κάνουν οι ξένοι επισκέπτες, που δοκιμάζουν τις κρητικές παραδοσιακές συνταγές.

«Στο δείγμα της κουζίνας που παρουσιάζουμε στους φοιτητές, λόγω του ότι είμαστε σε περίοδο νηστείας, εστιάσαμε την προσοχή μας στα χόρτα και γενικά σε παρασκευές χωρίς κρέας, σημείωσε ο σεφ του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων και μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, κ. Γιάννης Αποστολάκης.

Ο υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, κ. Λουκάς Ανδριανός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι φοιτητές του Ιταλικού Πανεπιστημίου δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την επαφή που έχουν με την κρητική γαστρονομία αλλά και ακόμα περισσότερο με την κρητική φιλοξενία, με την οποία τους αγκαλιάζουν οι ντόπιοι στις επισκέψεις που πραγματοποιούν.

«Στο πλαίσιο σεμιναρίου κρητικής γαστρονομίας και βοτανικής τους προσφέρουμε μαθήματα κρητικής κουζίνας και μέσα από εκδρομές έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους μαθαίνοντας για ό,τι είναι παραδοσιακό και γνήσιο», σημείωσε αρχικά ο κ. Ανδριανός και πρόσθεσε:

«Έχουν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ που δεν έχουν λόγια να περιγράψουν τη χαρά τους. Η κουζίνα τούς φαίνεται φανταστική και έχουν πειστεί ότι όντως η κρητική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο και η πιο υγιεινή. Εκτός, όμως, από αυτό, όπου πάμε οι Κρητικοί μάς δείχνουν τη φιλοξενία τους και έχουν εντυπωσιαστεί όταν τους λέμε ότι για όλα αυτά δεν πληρώνουμε αλλά το κάνουν οι άνθρωποι γιατί το θέλουν».