Είναι πλέον δήµαρχος ∆οµοκού, εκεί όπου θα δηµιουργηθούν φυλακές για τροµοκράτες και βαρυποινίτες. Μίλησε στο Newposter για όλα και κυρίως για αυτό που γνωρίζει καλά: την τρομοκρατία

Σύντομα κοντά σας το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Λιγομίλητος. Σαφής και ειλικρινής. ∆εν του αρέσουν οι συνεντεύξεις, θα παραδεχτεί. Έπειτα από μια πολύ επιτυχημένη θητεία στην ΕΛ.ΑΣ., διάρκειας 35 ετών, έμεινε γνωστός ως «εξολοθρευτής» και διώκτης της «17 Νοέμβρη» καθώς αποτέλεσε έναν εκ των πρωταγωνιστών της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης κάνοντας το όνομά του «μύθο» στους αστυνομικούς κύκλους και μέχρι σήμερα προκαλεί «ρίγη» στην Αστυνομία αλλά και στο δημοσιογραφικό χώρο. 

Ο Στέλιος Σύρος έχει αποτραβηχτεί από το 2008 από τα τεκταινόμενα στην ΕΛ.ΑΣ., αποστρατεύτηκε και πλέον είναι δήμαρχος ∆ομοκού, εκεί όπου θα δημιουργηθούν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας κυρίως για τρομοκράτες. Σύμπτωση ή μοιραίο; Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ∆ομοκό θα φιλοξενήσουν 100 κατηγορούμενους για τρομοκρατία και κάπως έτσι ο κ. Σύρος θα βρεθεί -από άλλη θέση πια- μια ανάσα από τα παλιά του… λημέρια. Ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. πέρασε ατελείωτες ώρες το 2002 με τον Σάββα Ξηρό, τον οποίο και έκανε να ομολογήσει τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη». 

«Μόνο ο Στέλιος θα μπορούσε να κάνει τον Σάββα Ξηρό να μιλήσει. Υπομονετικά και μεθοδικά, κέρδιζε αυτόν που ανέκρινε. Τον έκανε δικό του. ∆εν άντεχε τα πολλά λόγια, με το τσιγάρο στα χείλη σκάναρε τον κατηγορούμενο και ήξερε πώς να τον πείσει να μιλήσει» θα πουν τότε με θαυμασμό οι συνάδελφοί του. 

Αν και από το παρουσιαστικό του εύκολα τον χαρακτήριζες βαρύ, σκληρό, ψυχρό, πολλοί υποστήριξαν τότε ότι έδειχνε μια πατρική φιγούρα που έλυνε τη γλώσσα των εγκληματιών. Ο Στέλιος Σύρος, έπειτα από τις επιτυχίες του στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν», στην 
πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στη δίωξη των «νονών» της νύχτας και μετά την αποστράτευσή του, αποφάσισε το 2012 να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα στο νεοσύστατο δήμο ∆ομοκού, που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων ∆ομοκού, Θεσσαλιώτιδας και Ξυνιάδας και εκλέχτηκε. Όπως μας λέει, δεν θέλει να μιλάει για την ΕΛ.ΑΣ. και την τρομοκρατία. Είναι κάτι που έχει αφήσει πίσω του.

Η αλήθεια είναι ότι ο διώκτης της «17Ν» ζει μια ήρεμη, αλλιώτικη ζωή στο ∆ομοκό. Ξυπνά νωρίς, πηγαίνει στο γραφείο του στο δήμο, αργεί να φύγει και δεν ξεχνά καθημερινά να συνομιλεί με τους κατοίκους της περιοχής διατηρώντας προσωπικές σχέσεις σχεδόν με όλους.

Ωστόσο, η επικείμενη δημιουργία των φυλακών υψίστης ασφαλείας στην περιοχή του, έπειτα και από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, δημιουργεί νέα ζητήματα στο ∆ομοκό και φέρνει τον κ. Σύρο ξανά στη θέση του «πρωταγωνιστή».

ΝP: Είναι εφικτό το πλάνο της κυβέρνησης για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας στο ∆ομοκό; 

Υπάρχουν προβλήματα και ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν για να γίνουν οι φυλακές. Έχω έρθει σε επαφή προσωπικά με τα συναρμόδια υπουργεία και έθεσα όλα τα θέματα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους. Για παράδειγμα, πρέπει να υπάρξει ικανό, σωστά επιλεγμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό στη φρούρηση των φυλακών. Να έχουν όλα τα προσόντα εκείνα που πρέπει. Γιατί το ένα από τα δύο δε φτάνει. Το Κέντρο Υγείας της Λαμίας υπολειτουργεί, το νοσοκομείο των φυλακών δεν λειτουργεί. Στο ∆ομοκό έχουμε πρόβλημα με το νερό, έχουμε λειψυδρία. Ο καιρός επίσης είναι πολύ άσχημος, με παρατεταμένο χειμώνα, ομίχλη  και χιόνια. Ο ∆ομοκός είναι σε μια απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Λαμία, με κακό οδικό δίκτυο. Ο ∆ομοκός δεν έχει Τμήμα Μεταγωγών. Η μετακίνηση κρατουμένων θα πρέπει να γίνεται από τη Λαμία. Όλα αυτά είναι σοβαρά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στις μεταγωγές. Χωρίς νοσοκομείο μέσα στις φυλακές, θα μεταφέρεις τον κρατούμενο στη Λαμία και θα σπαταλάς τόσες δυνάμεις; Οι μεταγωγές σε έναν κακό δρόμο με χιόνια πώς θα γίνονται με ασφάλεια; Την έλλειψη υποδομών τη γνωστοποίησα στα υπουργεία ως όφειλα ως δήμαρχος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Εγώ δεν θέλω βίαια περιστατικά στην περιοχή μου, αυτό θέλω να διασφαλίσω.

NP: Γιατί επιλέχτηκε τότε ο ∆ομοκός για τις εν λόγω φυλακές

Το υπουργείο ∆ικαιοσύνης γνωρίζει καλύτερα. Εγώ από τα ΜΜΕ ενημερώθηκα ότι η κυβέρνηση θα κάνει εδώ τις υψίστης ασφαλείας. ∆εν με ρώτησε κανείς. Οι φυλακές ∆ομοκού, πάντως, είναι το τελευταίο σωφρονιστικό κατάστημα που χτίστηκε στην Ελλάδα και πιστεύω ότι είναι καλής κατασκευής και πληρούν τις προϋποθέσεις.

NP: Υπάρχουν ενστάσεις ή και αντιδράσεις από τους κατοίκους;

∆εν υπάρχουν αντιδράσεις. Αν δεν γίνονταν στο ∆ομοκό, θα γίνονταν κάπου αλλού. Το θέμα δεν είναι να μεταθέσεις το υποτιθέμενο πρόβλημα σε άλλον, αλλά να δεχτείς μια απόφαση και από εκεί και πέρα να γίνουν, όμως, όλες οι κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τις απαιτούμενες υποδομές για τις φυλακές.

NP: Με την πολυετή εμπειρία σας στην ΕΛ.ΑΣ. βλέπετε θετικά το σκεπτικό των συγκεκριμένων φυλακών; 

∆ηλαδή, όλοι οι τρομοκράτες να είναι συγκεντρωμένοι σε μια φυλακή, στον ίδιο χώρο; Φοβάστε για την ασφάλεια των δημοτών σε περίπτωση απόδρασης; 

Εγώ είμαι πλέον δήμαρχος, δεν έχω σχέση με την ΕΛ.ΑΣ. και δεν θα υποκαταστήσω κανέναν για να κρίνω. Αυτά θα σας τα απαντήσουν κυρίως οι κοινωνιολόγοι. Αν υπάρχει θέληση, όλα θα λειτουργούν σωστά. Όταν εφαρμόζονται οι νόμοι όλα λειτουργούν όπως πρέπει. Θέληση να υπάρχει. Πάνω από το κράτος είναι μόνον ο Θεός. Εγώ διατηρώ καλές σχέσεις και με το διοικητή των φυλακών και του Α.Τ. Μιλάω μαζί τους και δεν ανησυχώ παρά μόνο γι’ αυτά που σας προανέφερα.

NP: Με αφορμή και την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, πώς βλέπετε την κόντρα που ξεσπά ανάμεσα στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης και την ΕΛ.ΑΣ. σε κάθε εξαφάνιση τρομοκράτη; Θυμίζω ότι ο Νίκος Μαζιώτης, η Πόλα Ρούπα και ο κατηγορούμενος για τους Πυρήνες, Κώστας Σακκάς είναι επίσης εξαφανισμένοι.

∆εν θα υποκαταστήσω κανέναν. Για μένα είναι ένα οξύμωρο σχήμα όλο αυτό. Έχουν και οι δύο πλευρές μερίδιο ευθύνης.

NP: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Εσείς που ζήσατε τη «17 Νοέμβρη», είχατε τον πιο ενεργό ρόλο στην εξάρθρωσή της, πώς κρίνετε τη σημερινή μορφή τρομοκρατίας, αυτό που ονομάζουμε νεοτρομοκρατία, σε σχέση με την τρομοκρατία που αντιμετωπίσατε εσείς;

∆εν μιλάω πλέον γι’ αυτά, τα έχω αφήσει πίσω μου. Είμαι δήμαρχος πλέον. ∆εν θα κρίνω τους σημερινούς χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. Έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι πολύ διαφορετικό. Η «17Ν» διαφέρει πολύ ιδεολογικά με τη σημερινή τρομοκρατία. Αλλά αυτά θα σας τα πουν άλλοι. Εγώ ήμουν υπηρεσιακός τύπος. Πρακτικός. Έπαιρνα το πρόβλημα και έπρεπε να το λύσω, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Τώρα, οι θεωρητικοί και οι διάφοροι κοινωνιολόγοι που βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και παρουσιάζουν τους νέους «17Νοεμβρίτες» έχουν δική τους οπτική και μερίδιο ευθύνης για ό,τι λένε.

NP: Επιστρέφοντας στο θέμα των φυλακών, δεν φοβάστε ότι σε περίπτωση απόδρασης ή λόγω της ιδιαιτερότητας των νέων φυλακών, η έντονη παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή ίσως αλλάξει την καθημερινότητα, την 
αίσθηση των δημοτών;

Γιατί να αλλάξει κάτι; Τι είναι ο αστυνομικός; Άνθρωπος δεν είναι; ∆εν τα αντέχω αυτά. Σε τι ενοχλεί ο αστυνομικός; Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι θέλουμε από τον αστυνομικό. Και εσύ και οι πολίτες και οι ηγεσίες πρέπει να μάθουμε τι Αστυνομία ζητάμε. Εγώ ξέρω τι γολγοθά περνάνε οι αστυνομικοί. Ξέρω τι είναι να σε βρίζουν, να σε φτύνουν που είσαι αστυνομικός και να παλεύεις για αξιοπρέπεια με 
κίνδυνο της ζωής σου. Ας μάθουμε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα τι Αστυνομία θέλουμε.

NP: Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας, γι’ αυτό θα περάσω σε άλλο θέμα. Η ενασχόληση με τα κοινά στον τόπο καταγωγής σας πώς προέκυψε; ∆εδομένου ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, θα είστε ξανά υποψήφιος;

Ήθελα να προσφέρω κάτι στον τόπο μου, που νοιάζομαι. Είναι νωρίς να πούμε για τις εκλογές. ∆εν θα ήθελα να μπω σε αυτήν τη διαδικασία με τέτοιες δηλώσεις. ∆εν μπορώ να σας πω αν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Αγαπώ τον τόπο μου και προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

NP: Κι εγώ ευχαριστώ. 

Σας ευχαριστώ πολύ.