Μια νεφελώδη επένδυση, ένα κρυφο µισθωτηριο, µια φανερή πωλήση και ένα µεγάλο σκάνδαλο αποκάλυψε το NEWPOSTER. 

Σύντομα κοντά σας το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ.

Γράφει η Ντίνα Καραμάνου

Ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων και της πλαστής ανάπτυξης. Τότε που η πλειοψηφία των Ελλήνων είχε το βλέμμα στραμμένο στον φωτεινό πίνακα του χρηματιστηρίου, στις αγγελίες πώλησης κατοικιών και αυτοκινήτων, στις βιτρίνες των καταστημάτων, στα τραπεζικά υποκαταστήματα όπου δίνονταν τα δάνεια αφειδώς. 

Πίσω από την πλάτη των καταναλωτών – πολιτών  γίνονταν συμφωνίες κερδοφόρες και «κρυφά» συμφωνητικά που ροκάνιζαν ή εκμεταλλεύονταν κρατικές χρηματοδοτήσεις. Μία από αυτές τις συμφωνίες φέρνει σήμερα στο φως το Newposter. Την υπόθεση ερεύνησε ο Εισαγγελέας, οι «ράμπο» του Σ∆ΟΕ, ο Γενικός Επιθεωρητής ∆ημόσιας ∆ιοίκησης. Και οι τρεις αποφάνθηκαν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να ζητήσει πίσω χρήματα που δόθηκαν για άλλη χρήση και αλλιώς χρησιμοποιήθηκαν. Το υπουργείο με τη σειρά του, αρνείται να απαντήσει αν το έπραξε.

Το χρονικό της «επένδυσης»

 Ο αναπτυξιακός νόμος του 1990 έδινε τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες να λάβουν κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν σε έργα-επενδύσεις που θα έδιναν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν και κάποιες δεσμεύσεις έναντι του κράτους: μία από αυτές, να μην πουλήσουν ή να μην νοικιάσουν σε τρίτους το έργο το οποίο θα κατασκεύαζαν με το κρατικό χρήμα, μέσα στην πρώτη δεκαετία. Μία από τις επιχειρήσεις που πήρε επιχορήγηση το 1997 ήταν η κατασκευαστική ΓΕΚΑ ΑΕ, προκειμένου να κατασκευάσει ένα τετραώροφο πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη

Η συνολική δαπάνη της επένδυσης 352 θέσεων στάθμευσης ήταν 1,08 δισ δραχμές, δηλαδή 3.169.479,09 ευρώ. Η κρατική «συνεισφορά» ήταν 211.200.000 δρχ, (619.809,24 ευρώ).

Με την υπουργική απόφαση εκταμίευσης των χρημάτων καθοριζόταν πως «Αν η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει την παρούσα επένδυση, πριν παρέλθει δεκαετία από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης ολοκλήρωσής της παύσει να λειτουργεί, ή αν χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας μεταβιβαστεί ή μεταβάλλει τη νομική της μορφή, μειώνοντας το εταιρικό ή μετοχικό κεφάλαιο χωρίς η μείωση αυτή να επιβάλλεται από την κείμενη νομοθεσία, ή αν μεταβιβάσει πάγια περιουσιακά στοιχεία που είχαν συμπεριληφθεί στην παρούσα επένδυση χωρίς να τα αντικαταστήσει σε έξι μήνες, υποχρεούται σε μερική ή ολική επιστροφή της επιχορήγησης και επιδότησης». ∆εν μπορούσε λοιπόν η ΓΕΚΑ ούτε να πουλήσει ούτε να νοικιάσει το πάρκινγκ για δέκα χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2007.

Το κρυφό µισθωτήριο

1998: Η ΓΕΚΑ νοίκιασε το κτίριο, στο οποίο τελικά κατασκεύασε 464 θέσεις στάθμευσης, με ένα «κρυφό» μισθωτήριο που εμφανιζόταν ως... ιδιωτικό συμφωνητικό ανάθεσης διοίκησης.

2005: Το πούλησε σε μοναστήρι του Αγίου όρους, την Ιερά Μονή Φιλοθέου. Πώς κατάφερε να παρακάμψει το νόμο που της απαγόρευε είτε να εκμισθώσει είτε να εκποιήσει πριν περάσει δεκαετία; 

Όπως αναφέρει το πόρισμα του Σώματος ∆ίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που ολοκλήρωσε την έρευνά του τον Αύγουστο του 2012, «Την 10/08/1998 η ΓΕΚΑ ΑΕ και η κυρία Παντελίδου Εριφύλλη συνυπέγραψαν Ιδιωτικό Συμφωνητικό με το οποίο η πρώτη ανέθεσε στη δεύτερη, έναντι καθορισμένης αμοιβής τη διοίκηση, διαχείριση εσόδων και εξόδων και οργάνωση της λειτουργίας του σταθμού. 

Στο ίδιο συμφωνητικό ρητά συνομολογήθηκε ότι στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της κ. Παντελίδου που απόρρεαν από το συμφωνητικό θα μπορούσε να υπεισέλθει εταιρία οποιασδήποτε νομικής μορφής, στην οποία όμως θα συμμετείχε η κ. Παντελίδου με ποσοστό τουλάχιστον 51% και την οποία θα εκπροσωπούσε νόμιμα».

Έτσι η κ. Παντελίδου με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο φαινόταν ως έμμισθη διοικήτρια της επιχείρησης πάρκινγκ, από το 2001 με άλλο ιδιωτικό συμφωνητικό έβαλε... στη δουλειά τη δική της επιχείρηση με την επωνυμία «Κίνηση Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία» με πρόεδρο και διεθύνουσα σύμβουλο την ίδια. Με τον τρόπο αυτό το πάρκινγκ νοικιάστηκε χωρίς να υπάρχει μισθωτήριο συμβόλαιο!

 
Η φανερή πώληση

Το 2005 η ΓΕΚΑ ΑΕ δεν νοιαζόταν πια για τα προσχήματα. Πούλησε την επιχείρηση, παρόλο που ακόμη δεν είχε περάσει η απαγορευτική δεκαετία, στην Ιερά Μονή Αγίου Φιλοθέου του Αγίου Όρους, με αντίτοιμο 18,5 εκατομμύρια ευρώ. ∆ύο χρόνια μετά η Νομαρχία Θεσσαλονίκης σφράγισε το πάρκινγκ και έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του ανέθεσε στο Σ∆ΟΕ και στο Γενικό Επιθεωρητή ∆ημόσιας ∆ιοίκησης την έρευνα της υπόθεσης.

«Ζητήστε πίσω τα χρήµατα»

Μετά από ενδελεχή έρευνα των δύο παραπάνω αρχών αποκαλύφθηκε τί είχε συμβεί. Σήμερα βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη μεταξύ τους οι τρεις εμπλεκόμενοι (ΓΕΚΑ, Ι.Μ Αγίου Φιλοθέου και Εριφύλλη Παντελίδη) για την πώληση που έγινε εν αγνοία της τελευταίας. Όμως οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αποφανθεί, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να ζητήσει να επιστραφούν τα χρήματα της επιχορήγησης, καθώς δεν τηρήθηκαν οι όροι της επένδυσης. Το NP είναι σε θέση  να γνωρίζει ότι επιμόνως, από τον Αύγουστο του 2012, οι Ελεγκτές ∆ημόσιας ∆ιοίκησης έχουν ζητήσει απο τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση απαίτησης επιστροφής των χρημάτων. Μόλις πριν από δύο μήνες, στις 30 Ιανουαρίου του 2014 η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων ενημέρωσε ότι απαίτησε από τη ΓΕΚΑ την επιστροφή 148.789,44 ευρώ.

Το NP απευθύνθηκε στο διευθυντή της συγκεκριμένης υπηρεσίας Κωνσταντίνο Κουκολιά για να γίνει γνωστό αν και τί απάντησε η ΓΕΚΑ. Από το γραφείο του,  ζήτησαν να τεθεί το ερώτημα... εγγράφως. Το ερώτημα εστάλη άμεσα με mail. 

Το NP ενημερώθηκε, από το υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο-σημειωτέον-πρωτοστατεί στη μάχη κατά της γραφειοκρατίας, ότι το ερώτημα θα... πρωτοκολληθεί, και πρέπει να αναμένεται απάντηση εντός απροσδιόριστου χρονικού διαστήματος.