Το ενδεχόμενο ο μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία να επιτάχυνε την εκδήλωση του σεισμού της Παρασκευής στην Ελλάδα, άφησε ανοιχτό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ωστόσο, ο γεωλόγος Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο σεισμός της Ιαπωνίας δεν σχετίζεται με το σεισμό στην Ελλάδας. «Δεν συσχετίζεται σε καμία περίπτωση με το σεισμό της Ιαπωνίας, ο σημερινός σεισμός. Το γεωτεκτονικό καθεστώς είναι τελείως διαφορετικό, και δεν επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος» δήλωσε κατηγορηματικά.

«Είναι ένας σεισμός ενδιάμεσου βάθους, στους σεισμούς αυτούς δεν έχουμε ούτε μεγάλη προσεισμική ακολουθία, ούτε μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Εκτονώνεται μία και μοναδική φορά, και γι’ αυτό αυτή είναι κατά πάσα πιθανότητα η κύρια σεισμική δόνηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα τσουνάμι στο Αιγαίο.

«Είναι ένας σεισμός 6 περίπου ρίχτερ μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και είναι σε μια περιοχή που δίνει σεισμούς» ανέφερε ο ευρωβουλευτής και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1995 έως το 2008 Γιώργος Σταυρακάκης. Τον παρακολουθούμε, πρόσθεσε, μετά την ενημέρωση που είχε.

Σημειώνεται ότι η μεγέθους 6,2 Ρίχτερ δόνηση, που διήρκησε αρκετή ώρα, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους και αρκετοί πετάχτηκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας όπου οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σπάσιμο υαλοπινάκων στην πόλη ενώ σε παλιά σπίτια υπήρξαν πτώσεις σοβάδων.