Σε αποσύνθεση βρίσκονται τα οικονομικά πολλών Δήμων της χώρας, λόγω των χρεών τους, ενώ τα διευρυμένα χρέη που δημιουργήθηκαν από τις συνενώσεις του «Καλλικράτη», οδήγησαν ακόμα και υγιείς οικονομικά Δήμους στο μαρασμό.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταγραφή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι δανειακές υποχρεώσεις των 1.034 Δήμων της χώρας αποκλειστικά προς τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέρχονται σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν προστεθούν σε αυτό το πόσο ακόμη 1,3 δισ. ευρώ που εκτιμά η ΚΕΔΚΕ ότι αγγίζουν οι οφειλές των Δήμων προς ασφαλιστικά ταμεία και Εφορίες, καθώς και τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων - τότε το ποσό εκτινάσσεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την δεινή οικονομική κατάσταση των Δήμων καταδεικνύει η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης που αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σε σχέση με το χρέος των 25 εκατομμυρίων ευρώ, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ακόμη και της στάσης πληρωμών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Μπουτάρης σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει διαβεβαιώσει πως θα γίνει ρύθμιση καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα κλειδώσουμε την πόρτα και θα δώσουμε τα κλειδιά.»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης αναφέρει ότι ήδη μειώθηκαν κατά 30% τα ποσά που δίνει το κράτος, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα προγράμματα «Ελλάδα» και ΕΣΠΑ.

Τα νέα οικονομικά στοιχεία δείχνουν, πως οι συνενώσεις φόρτωσαν με χρέη και δήμους που μέχρι πρότινος ήταν εύρωστοι οικονομικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Ρέντη που συνενώθηκε με τη Νίκαια.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμος του Ρέντη είχε πλεόνασμα και ο Δήμος της Νίκαιας είχε ένα τεράστιο χρέος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αυτό το χρέος φτάνει τα 87 εκατομμύρια ευρώ «Προσπαθούμε από την αρχή του χρόνου να το αντιμετωπίσουμε αντιλαμβάνεστε ότι είναι εκρηκτική η κατάσταση» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Δήμος Κιλελέρ που προέκυψε μετά από συνένωση πέντε Δήμων έχει χρέος 8,5 εκατομμυρίων ευρώ από τιμολογιακές οφειλές, άτυπες οφειλές, δανεισμό και έργα που εκκρεμούν.