Συνελήφθησαν από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας, τελωνειακός υπάλληλος και μέλη της οικογένειάς του, για κατ’ εξακολούθηση λαθρεμπορία ποτών.

Πρόκειται για 62χρονο τελωνειακό υπάλληλο, που υπηρετεί στο Κιλκίς, ο οποίος κατηγορείται επιπλέον για κατάχρηση εξουσίας, την 59χρονη σύζυγό του, τον 33χρονο γιο και την 27χρονη κόρη του.

Όπως προέκυψε, με την «κάλυψη» του 62χρονου τελωνειακού, εισήγαγαν παράνομα από τρίτη χώρα λαθραία ποτά, χωρίς να αποδίδουν τους αναλογούντες φόρους και δασμούς στο ελληνικό Δημόσιο.

Περαιτέρω τα διέθεταν προς πώληση σε κάβες εμπορίας ποτών, που διατηρούσαν σε πόλεις του νομού Κιλκίς.

 Από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν ένας τελωνειακός υπάλληλος 62χρονος, που υπηρετεί στο νομό Κιλκίς, η 59 σύζυγός του, ο 33χρονος γιος του και η 27χρονη κόρη του, κατηγορούμενοι για κατ’ εξακολούθηση παράβαση των διατάξεων περί λαθρεμπορίας, ενώ ο τελωνειακός υπάλληλος κατηγορείται επιπλέον για κατάχρηση εξουσίας.

 Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, στον οδικό άξονα Πετριτσίου- Θεσσαλονίκης, σε περιοχή του νομού Κιλκίς, εντοπίστηκε ο 33χρονος γιος του τελωνειακού να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας της μητέρας του, μεγάλο αριθμό από φιάλες με οινοπνευματώδη ποτά, διαφόρων εταιρειών, χωρίς να φέρουν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο της οποίας διαπιστώθηκε ότι ο 33χρονος είχε μεταβεί στα Σκόπια, όπου προμηθεύτηκε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Στη συνέχεια εισήλθε ξανά στη χώρα μας, από Τελωνειακό Σταθμό του Κιλκίς, σε προδιαγεγραμμένο χρόνο και ειδικότερα κατά τη διάρκεια που εκτελούσε υπηρεσία ο 62χρονος πατέρας του, ο οποίος του παρείχε τη σχετική «κάλυψη», παραλείποντας τη διενέργεια τελωνειακού ελέγχου.

Επιπλέον, το ρόλο του προπομπού, στη διακίνηση των λαθραίων προϊόντων είχαν αναλάβει - από κοινού - η μητέρα και η αδελφή του, οι οποίες επέβαιναν σε προπορευμένο όχημα, προκειμένου να προβαίνουν στην ανίχνευση και εντοπισμό ενδεχόμενων αστυνομικών σταθμών ελέγχου και την έγκαιρη ειδοποίηση του 33χρονου.

Τα λαθραία ποτά, όπως προέκυψε, προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση στην ελληνική αγορά, μέσω καταστημάτων εμπορίας ποτών (κάβες), που διατηρούν και εκμεταλλεύονται, τόσο ο 33χρονος όσο και η μητέρα του, σε πόλεις του νομού Κιλκίς.

Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα προμήθειας, εισαγωγής και περαιτέρω διάθεσης λαθρεμπορικών αλκοολούχων ποτών, από τους παραπάνω συλληφθέντες, που συγκροτούσαν ιεραρχικά δομημένη ομάδα «οικογενειακού τύπου».

Από την εγκληματική τους δραστηριότητα, οι εμπλεκόμενοι, πέραν του κέρδους από την εμπορική δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους (κάβες ποτών), αποκόμιζαν σημαντικά οφέλη από τη μη καταβολή των προβλεπόμενων τελών και δασμών, προς το ελληνικό Δημόσιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εφάρμοζαν συστηματικά τη μεθοδολογία της παράνομης προμήθειας και εισαγωγής λαθρεμπορικών αλκοολούχων ποτών, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, το διάστημα της τελευταίας διετίας.

Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 33χρονος τη στιγμή της σύλληψής του, βρέθηκαν μέσα στο χώρο αποσκευών του οχήματος, 18 κούτες που περιείχαν συνολικά 216 φιάλες οινοπνευματωδών ποτών (ουίσκι και τζιν), γνωστών επώνυμων εταιρειών, χωρίς την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης.

Σε σωματική έρευνα του 33χρονου συλληφθέντα, βρέθηκαν ακόμα και κατασχέθηκαν 1.160 ευρώ, κινητό τηλέφωνο και χειρόγραφες σημειώσεις, με μάρκες και ποσότητες φιαλών οινοπνευματωδών - αλκοολούχων ποτών, ενώ στην κατοχή του 62χρονου τελωνειακού υπαλλήλου κατασχέθηκαν κινητό τηλέφωνο, 455 ευρώ και 2.700 δηνάρια Σκοπίων.

Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση (κάβα εμπορίας ποτών), ιδιοκτησίας της 59χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 247 φιάλες ποτών (ουίσκι και τζιν), ενώ σε έρευνα οικίας της οικογένειας, βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 905 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από τη λαθρεμπορία.