«Πράσινο φως» στην ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

«Πράσινο φως» στην ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Την έγκριση για την ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού στον ιστορικό τόπο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, αλλά με τον όρο το κτίριο να είναι εναρμονισμένο αισθητικά με τον περιβάλλοντα χώρο, έδωσε χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Το βιοκλιματικό βρεφονηπιακό σταθμό σκοπεύει να κατασκευάσει ο δήμος Καισαριανής εντός του κηρυγμένου από το 1984 ιστορικού τόπου του Σκοπευτηρίου (σύμφωνα με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα στο χώρο επιτρέπονται οι κοινωφελείς δραστηριότητες). Ο διώροφος βρεφονηπιακός σταθμός, η κατασκευή του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, θα μπορεί να φιλοξενήσει 40 νήπια και 20 βρέφη. Σύμφωνα με τα σχέδια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου που υποβλήθηκαν για έγκριση, το κτίριο θα στεγάζεται κατά το ήμισυ με κεκλιμένη στέγη, όπου θα υπάρχει φυτεμένο δώμα.

«Πρόκειται για ένα σημείο, όπου σήμερα συχνάζουν ναρκομανείς, οπότε αν φτιάξουμε το σχολείο η περιοχή θα καθαρίσει», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Καισαριανής, Αλεβίζος Λυκούδης, κατά την παρουσία του στο χτεσινό Συμβούλιο.

Την αντίθεση της Επιτροπής Κατοίκων Καισαριανής για την κατασκευή του κτιρίου εξέφρασε από την πλευρά του ο δικηγόρος Γεώργιος Ανδρέας Ζάννος. Όπως επισήμανε, το κτίριο θα κατασκευαστεί σε απόσταση 30-40 μέτρων από το μνημείο για τους εκτελεσθέντες και σχεδόν σε επαφή με τα εμβληματικά κυπαρίσσια που φύτεψε εκεί φύλακας στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έχασαν εκεί τη ζωή τους. «Το κτίριο αυτό δεν έχει κανένα στοιχείο από τον ιστορικό τόπο, θα είναι μοντέρνο με μπετόν και πλεξιγκλάς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αυτοψία στον ιστορικό τόπο διενήργησαν μέλη του ΚΣΝΜ και της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η θέση του σχολικού κτίσματος προσβάλλει τον ιστορικό τόπο. Έπειτα από την αυτοψία η Διεύθυνση εισηγήθηκε την έγκριση κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού, αλλά με απλοποίηση των όψεών του, ώστε να εντάσσεται ομαλότερα στη φυσιογνωμία της περιοχής, και την κάλυψη του κτίσματος με στέγη, ώστε να εντάσσεται ομαλότερα στη φυσιογνωμία της περιοχής.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων συντάχθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ της έγκρισης της μελέτης κατασκευής του βρεφονηπιακού σταθμού με τον όρο να απλοποιηθούν οι όψεις με την απάλειψη διακοσμητικών στοιχείων. Μειοψήφησε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ, Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη, γιατί θεωρεί ότι στον ιστορικό αυτό τόπο ένα κτίριο βρεφονηπιακού σταθμού θα πρέπει να είναι ισόγειο και να καλύπτεται πλήρως με στέγη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο