Το ιστορικό πέρασμα από τη 17Ν  στους «Πυρηνες» και την «ΟΛΑ» κατέγραψε στο προηγούμενο τεύχος το NEWPOSTER. 

Σύντομα κοντά σας το τεύχος Μαΐου του NEWPOSTER. Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Τον χάρτη της «νέας τρομοκρατίας» στην Ελλάδα επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν από την μία η ΕΛ.ΑΣ. και από την άλλη, κοινωνιολόγοι, διεθνολόγοι, εγκληματολόγοι. Με το βλέμμα στραμμένο στις παλιές οργανώσεις που σίγησαν και σε δεκάδες κατακερματισμένες νέες που δρουν σήμερα αλλά πιθανόν υποκινούνται από παλιούς «γνώριμους» το τοπίο της νεοτρομοκρατίας στη χώρα μας είναι διαφορετικό και μάλλον πιο... επικίνδυνο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής. 


Σαφής απόδειξη στις εκτιμήσεις των αστυνομικών αποτέσε η πρόσφατη ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στις 10 Απριλίου 2014 στο κέντρο της Αθήνας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος από τον Επαναστατικό Αγώνα. Η «επανεμφάνιση» του Επαναστατικού Αγώνα σε ένα «επετειακό» μεν ηχηρό, δε, χτύπημα επιβεβαιώνει την ΕΛ.ΑΣ. στο ότι ο καταζητούμενος για τρομοκρατία Νίκος Μαζιώτης είναι ενεργός ακόμη.  Βασικός στόχος ήταν όπως αναφέρεται στην προκήρυξη η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και ο ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ουές Μακ Γκρου. Η επίθεση έγινε τέσσερα χρόνια μετά την «εξάρθρωση» του Επαναστατικού Αγώνα και το χτύπημα ήταν αφιερωμένο στον Λάμπρο Φούντα για αυτό και η προκήρυξη υπογράφεται ως «Κομάντο Λάμπρος Φούντας Επαναστατικός Αγώνας». Για τον Μαζιώτη, η ΕΛ.ΑΣ., πιστεύει ότι «κινεί νήματα» και στην «νεόφερτη» οργάνωση ΟΛΑ, ενώ το DNA του καταζητούμενου βρέθηκε σε σφαίρα κατά τη διάρκεια ληστείας στην Κλειτορία. 
Παράλληλος δρόμο φαίνεται κατά εκτιμήσεις Αξιωματικών ότι ακολουθεί και ο καταζητούμενος Χριστόδουλος Ξηρός, του οποίου γενετικό υλικό εντοπίστηκε στον εκρηκτικό μηχανισμό που εστάλη στο Α.Τ. Ιτέας και ήταν ικανός να «σκοτώσει πολλούς αστυνομικούς», ενώ νέα δεδομένα βγαίνουν στο τραπέζι καθώς την ανάληψη για την ευθύνη του μηχανισμού ανέλαβαν οι «Πυρήνες»- FAI. 

Το πέρασµα από την 17 Ν στους Πυρήνες

Τα πρώτα δεδομένα που άλλαξαν και προκάλεσαν τον προβληματισμό της Αντιτρομοκρατικής είναι ότι από την σαφής ιδεολογικής ταυτότητας τρομοκρατικές οργανώσεις εμφανίστηκαν οι λειψής ιδεολογικής βάσης οργανώσεις με προτίμηση στα καλάσνικοφ και τη συνεργασία με ποινικούς.

Το ιστορικό πέρασμα της τρομοκρατίας από την 17Ν στον ΕΛΑ και από τους «Πυρήνες της Φωτιάς» στις δεκάδες οργανώσεις «μίας επίθεσης» θεωρήθηκε φυσική συνέχεια της εξέλιξης της τρομοκρατίας, ωστόσο οι νέες οργανώσεις που έχουν στο… βιογραφικό τους τα τελευταία χρόνια από μια και μόνο ανάληψη ευθύνης είναι που προβληματίζει την Αστυνομία και τη φέρνει προ πρωτόγνωρων δεδομένων. Στην πραγματικότητα, το επιτελείο της Αντιτρομοκρατικής έπειτα από αναλύσεις και σχετικές εκθέσεις έχει τη σύμπραξη ποινικών και τρομοκρατών ως το κύριο χαρακτηριστικό της νέας τρομοκρατίας στη χώρα μας. Η δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο ήταν ένα από τα χτυπήματα που οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. να επανεξετάσει την πιθανότητα οι παλιές τρομοκρατικές οργανώσεις που μέχρι τώρα είχαν σιγήσει να «συνεργάζονται» με νέες, ενώ ανέδειξε το επιχείρημα ότι ποινικοί έχουν προσχωρήσει σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η δολοφονική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής είναι το μοναδικό μέχρι στιγμής χτύπημα της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές ∆υνάμεις».

Την περίοδο 2003-2011 έδρασαν οι οργανώσεις «Λαϊκή Επαναστατική ∆ράση», ΕΝΕ∆ΡΑ (Ένοπλη Επαναστατική ∆ράση) και «Λαϊκή Θέληση» που προχώρησαν σε περίπου 15 βομβιστικές επιθέσεις, στις οποίες εκτιμάται ότι είχαν κοινό επιχειρησιακό βραχίονα. Η Αντιτρομοκρατική θεώρησε πιθανό ότι μέλη της ΕΝΕ∆ΡΑ και της «Λαϊκής Θέλησης» που δεν έχουν συλληφθεί έχουν ενταχθεί στο νέο ένοπλο μόρφωμα, την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) που ανέλαβε στις 26 Ιουνίου 2013, με καθυστέρηση έξι μηνών, την ευθύνη της επίθεσης στα γραφεία της Ν∆ στη λεωφόρο Συγγρού, όπου μάλιστα είχε επιχειρηθεί να εκτοξευθεί ρουκέτα με RPG-7. 

Η ίδια οργάνωση ανέλαβε και την επίθεση στην οικία του γερμανού πρέσβη στις 30 ∆εκεμβρίου του 2013 με καλάσνικοφ, ενώ τον Ιανουάριο του 2014 επιχείρησε εκτόξευση ρουκέτας που τελικά δεν βρήκε τον στόχο στη Βαρυμπόμπη. 

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. περιγράφουν την ΟΛΑ ως μια οργάνωση που δεν έχει τερματίσει ποτέ τη δράση της και αναμορφώνεται διαρκώς, όπως συμβαίνει και με τους «Πυρήνες». Κατά την εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ., οι Πυρήνες αντλούν το δυναμικό τους από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και πιθανό να διατηρούν επαφές με ποινικούς τους οποίους είχε χρησιμοποίησει ως «αναλώσιμους», όπως και η ΟΛΑ, ωστόσο για την τελευταία υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή του Μαζιώτη και εν γένει ομοιότητες με τον Επαναστατικό Αγώνα.

H ΟΛΑ και οι Πυρήνες πιθανό να έχουν επίσης καθοδηγητές παλιούς αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν την περίοδο 1997-2005 σε επιθέσεις κατά αστυνομικών, ληστείες αλλά και στα πρώτα ένοπλα σχήματα που δημιουργήθηκαν μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ.

Οι Πυρήνες «μέσα» και «έξω»

Έπειτα από την υποτιθέμενη εξάρθρωση των Πυρήνων, η «Συνομωσία» ακολούθησε νέα πορεία. Οι «Πυρήνες» πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίθεση στις 22 Ιανουαρίου 2008 με εμπρηστικό μπαράζ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατά οχημάτων της ∆ΕΗ και της ΕΛ.ΑΣ., γραφείων τραπεζών κτλ.
Το 2009 είναι έτος μετάβασης από τα γκαζάκια στις βόμβες με τις χύτρες. Την περίοδο 2009-2010 η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» παρέτεινε τη δράση της, παρά το ότι η Αντιτρομοκρατική επέφερε καίρια πλήγματα εναντίον της. Τα ευρήματα στη γιάφκα του Χαλανδρίου ήταν η «επιτυχία» της ΕΛ.ΑΣ. για να βρεθεί κοντά σε όλα τα μέλη της οργάνωσης. Το 2010 συλλαμβάνονται αρκετά από τα μέλη των «Πυρήνων» δίνοντας την εντύπωση ότι η οργάνωση εξαρθρώθηκε. 

Από το 2010 έως σήμερα, η δράση τρομοκρατικών οργανώσεων εντάθηκε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και η ΟΛΑ, οι Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές ∆υνάμεις και οι «νέοι» Πυρήνες είναι κατά την Αντιτρομοκρατική η απόδειξη της σύμπραξης ποινικών με τρομοκράτες υπό την καθοδηγήση «παλιών» τρομοκρατών, αλλά και της λειψής ιδεολογικής κατεύθυνσης. ∆ιόλου τυχαίο κομμάτι του παζλ της νεοτρομοκρατίας εξάλλου θεωρείται η «απόδραση» του Νίκου Μαζιώτη, της Πόλα Ρούπα, του Χριστόδουλου Ξηρού. Ωστόσο, αν και οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την νεοτρομοκρατία στην Ελλάδα είναι «συγκρατημένες», διεθνολόγοι και εγκληματολόγοι μάλλον κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Γιάννης Πανούσης: Τα κίνητρα των νεοτροµοκρατών  είναι... θολά

Έντονες διαφορές μεταξύ της κλασσικής τρομοκρατίας και της νεοτρομοκρατίας εντοπίζει ο καθηγητής Εγληματολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ αλλά και βουλευτής της ∆ΗΜΑΡ,  Γιάννης Πανούσης, ενώ αναφέρεται στις οργανώσεις «μιας χρήσης», αλλά και στο αν οι φυλακές υψίστης ασφαλείας για τρομοκράτες θα περιορίσουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας. 

«Η κλασική τρομοκρατία, όπως τη γνωρίσαμε, της δεκαετίας ’60 και ’70 στην Ευρώπη (Γερμανία, Ιταλία) αλλά και στη Μεταπολιτευτική Ελλάδα (17Ν, ΕΛΑ) είχε πολιτικό περιεχόμενο και στρατηγική και προσομοίαζε με το πολιτικό έγκλημα. Αναζητούσαν λαϊκό έρεισμα, είχαν ιδεολογική αφετηρία, επέλεγαν και στοχοποιούσαν θύματα των οποίων οι ιδιότητες παρέπεμπαν σε συγκεκριμένη σημειολογία, εκτελούσαν οι ίδιοι οι τρομοκράτες την αποστολή τους στην οποία έδιναν πολιτικά κίνητρα.

Ταυτόχρονα, οι πιθανές ερμηνείες για τις οργανώσεις... μιας χρήσης είναι πολλές. Είτε πρόκειται για ένα ενιαίο κέντρο το οποίο σαν λερναία ύδρα ή σαν χταπόδι εμφανίζει -και «βαφτίζει»- κάθε φορά και κατά περίπτωση ένα πλοκάμι και μετά το μαζεύει, είτε διάφορα μορφώματα αρέσκονται σε συγκυριακές επαναστατικές ασκήσεις και μετά εξαφανίζονται λόγω διαφωνιών, λόγω εντοπισμού από τις αρχές, λόγω φόβου, ή λόγω απορρόφησης από άλλες ευρύτερες οργανώσεις. 

Σε κάθε περίπτωση 40 χρόνια μετά την αποκατάσταση της ∆ημοκρατίας παραμένουμε η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με «ζωντανό το φαινόμενο της τρομοκρατίας» (τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και σε περιόδους κρίσης). Σχετικά με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας που προωθεί η κυβέρνηση, το σωφρονιστικό σύστημα ούτε επιλύει ούτε βέβαια εξηγεί το φαινόμενο της τρομοκρατίας. 

Μαίρη Μπόση: Εκδικητικοί, χωρίς συγκροτηµένη πολιτική στόχευση οι νέοι τροµοκράτες

Σε ιστορικές και πολιτικές αλλαγές αποδίδει μεταξύ άλλων η καθηγήτρια ∆ιεθνούς Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κυρία Μαίρη Μπόση τη διαμόρφωση ενός νέου χάρτη τρομοκρατίας, ενώ προσδιορίζει τους σκοπούς της δράσης των οργανώσεων «μιας επίθεσης». «Αφενός οι ιστορικές και πολιτικές αλλαγές σε επίπεδο κράτους, αφετέρου οι αλλαγές στο διεθνές περιβάλλον, σηματοδοτούν τη δημιουργία και δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια του διπολισμού, οι τρομοκρατικές οργανώσεις των κρατών της ΕΕ, όπως και της Ελλάδας, ενέτασσαν το σκεπτικό των πράξεων βίας τους σε υποκειμενικά ρεύματα της αριστεράς δηλαδή στο μαρξισμό – λενινισμό – μαοϊσμό κοκ.Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου παρατηρήθηκε διαφοροποίηση των νέων οργανώσεων από τις ιδεολογίες του παρελθόντος με αποτέλεσμα την ανάδειξη νέων τάσεων.

Αυτές οι τάσεις αποποιήθηκαν (στην πράξη ή και στη θεωρία), τις ιδεολογικές απόψεις, την πρακτική και την ευρύτερη κουλτούρα της αριστεράς.Ειδικά στην Ελλάδα, η ιδιοτυπία του φαινομένου δείχνει όχι απλή αποστασιοποίηση από τις ιδεολογίες του άμεσου παρελθόντος, αλλά την επιστροφή σε προ των δομημένων ιδεολογιών εποχή με βίαιες εκφάνσεις κατά παντός. Εάν οι οργανώσεις βίας/τρομοκρατίας τύπου 17Ν και ΕΛΑ, έδειχναν στοιχειώδη ευαισθησία στην έννοια του ‘αθώου πολίτη’, αυτή έχει ιδιαιτερότητα έχει εξαλειφθεί.Οι δεκάδες τρομοκρατικές οργανώσεις αναλαμβάνουν μια ή δυο επιθέσεις και ‘εξαφανίζονται’, δείχνουν ευρύτατους χώρους προέλευσης, κινητικότητας, στρατολόγησης, κοινών απόψεων, με στόχο την επίτευξη στόχων που προσιδιάζουν σε εκδικητική συμπεριφορά εκπέμποντας ενός είδους πολιτικοκοινωνικό μηδενισμό, παρά σε συγκροτημένη πολιτική στόχευση. Ταυτόχρονα δείχνουν την προσπάθεια για ένταξη σε γενικούς χώρους με το σκεπτικό της αποδοχής.