Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας από το υπουργείο Υποδομών που την είχε έως τώρα, πέρασε σήμερα η διαχείριση της λίμνης Κάρλας.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκε πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής των έργων για την ανασύσταση της λίμνης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, παρουσία του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου.

«Αναλαμβάνουμε σήμερα εθνική ευθύνη για να ολοκληρώσουμε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια, κάνοντας έναν πραγματικό αγώνα δρόμου» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, καθώς την πρωτοβουλία για την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων είχε η Περιφέρεια προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να επιταχυνθεί ο ρυθμός υλοποίησης των έργων.

Σημειώνεται ότι στο έργο αυτό υπάρχουν εν εξελίξει εργολαβίες, σταματημένες εργολαβίες, σταματημένα έργα λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων, ζητήματα που αφορούν τη συντήρηση και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων, μελέτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, καθώς και απαλλοτριώσεις.

«Παραλαμβάνουμε ένα πολύ δύσκολο έργο», σημείωσε ο κ. Αγοραστός και συνέχισε: «Είναι μια μεγάλη και ιστορική απόφαση του Υπουργείου να εκχωρήσει το έργο αυτό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επανεκκινήσει όλες τις εργολαβίες και να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να «τρέξει» γρήγορα το έργο, να το συντηρήσει, να γεμίσει τη λίμνη προκειμένου να ωφεληθεί η ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε η Κάρλα πρόκειται να εξυπηρετήσει ποικίλους σκοπούς όπως περιβαλλοντικούς, υδρευτικούς, αρδευτικούς, επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και τουριστικούς. Είναι μεγάλο το έργο, μεγάλο το στοίχημα, που αναλαμβάνουμε, με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, αλλά εμείς ευελπιστούμε με τις υπηρεσίες μας, αλλά και με τον συντονισμό και την συνεργασία όλων των ανθρώπων της περιοχής, να αρχίσουν ξανά τα έργα στην Κάρλα, γιατί η Κάρλα είναι ζωή για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στην πιο κρίσιμη φάση του έργου, η μεταβίβαση αυτή των αρμοδιοτήτων δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Υπουργείου προς την αιρετή Περιφέρεια για να το ολοκληρώσει».

Απ' την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος επεσήμανε: «σήμερα πιστεύω ότι είναι μία σημαντική μέρα, γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή, το έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλα. Μαζί με την αρμοδιότητα αυτή αναλαμβάνει και μία μεγάλη ευθύνη, στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα αντεπεξέλθει πλήρως. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Υποδομών, φροντίσαμε να ξαναζωντανέψουμε το έργο. Προβλήματα βέβαια υπάρχουν. Είμαι βέβαιος όμως ότι, ο Κώστας Αγοραστός και οι συνεργάτες του θα τα λύσουν και θα ολοκληρώσουν το έργο, με την ποιότητα που απαιτείται, μέσα στο εναπομείναν χρονικό διάστημα των δυο χρόνων. Εκείνο που θέλω επίσης να τονίσω, είναι ότι τα έργα στην παράκαμψη του Βόλου, τα οποία εκτελεί το Υπουργείο Υποδομών κινούνται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και τα παρακολουθούμε στενά».