«Κόσμημα» του Λιμενικού Σώματος χαρακτήρισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την ομάδα Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (ΜΥΑ) Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, απευθυνόμενος σε στελέχη της που τον επισκέφθηκαν σήμερα στο γραφείο του.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μετά το πέρας της συνάντησης που είχε μαζί τους, απένειμε τιμητικό έπαινο στους άνδρες της μονάδας για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν και την πολύτιμη προσφορά τους στην επιχείρηση ανέλκυσης του ναυαγίου του Φαρμακονησίου τον Φεβρουάριο του 2014, τον οποίο παρέδωσε στον Διοικητή της Πλοίαρχο Λ.Σ., Αλοίμονο Κωνσταντίνο.

«Εμείς σας θεωρούμε "κόσμημα" του Λιμενικού Σώματος αλλά και της ελληνικής πολιτείας για το έργο που προσφέρετε αλλά και για την καθημερινή αυτοθυσία που επιδεικνύετε στις αποστολές σας. Οφείλουμε να σας αποδώσουμε έναν έπαινο τιμής που να συμβολίζει ακριβώς αυτό το γεγονός της κατάδυσης στο Φαρμακονήσι, μίας, δηλαδή, υπεράνθρωπης επιχείρησης για να ανασύρετε ένα σκάφος με εγκλωβισμένους νεκρούς, ανάμεσα τους μικρά παιδιά. Σας αποδίδω αυτή την εύφημο μνεία, ως ένα μεγάλο ευχαριστώ και από την ελληνική κοινωνία που νιώθει υπερηφάνεια για εσάς, αλλά και από τους συναδέλφους σας, που κατασυκοφαντούντο εκείνη την περίοδο.

»Είμαι εδώ για εσάς και θα ήθελα να σας πω ότι στόχος μας είναι να βελτιώσουμε περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας σας αλλά και τις υποδομές σας, διότι είναι κρίσιμη η διαρκής χρήση της Μονάδας σε επιχειρησιακό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας και σας συγχαίρω και πάλι για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχατε, όπως στην καταδίωξη δραπετών στα βουνά ή στο Φαρμακονήσι. Σε εσάς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχο και η αίσθηση ασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, παρά το μέγεθος της κρίσης που αντιμετώπισε η χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο υπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη της ΜΥΑ.

Από την πλευρά του, Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., Αθανάσιος Αθανασόπουλος, υπογράμμισε: «Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία γνωρίζουν πολύ καλά το σπουδαίο έργο που επιτελείτε. Όλοι δίνουμε μάχες καθημερινές, το ίδιο και κάθε στέλεχος του Λιμενικού που δίνει μια μάχη στον τομέα του. Εσείς, όμως, κάνετε κάτι το εξειδικευμένο. Από σας δεν ζητάμε το εφικτό. Ζητάμε το αδύνατο. Μέχρι σήμερα, όχι έχετε δώσει και έχετε περάσει με άριστα τις εξετάσεις, αλλά μας κάνετε υπερήφανους και νιώθω αυτή τη συγκίνηση όταν σας βλέπω μπροστά μου. Ιδιαίτερα την ομάδα τη δική σας που έκανε την υπέρβαση με σεμνότητα και σκληρή δουλειά. Θα με βρείτε σύμμαχο σε κάθε είδους εκπαίδευση, γιατί το κύριο κομμάτι της αποστολής είναι η συνεχής ετοιμότητα, η συνεχής εκπαίδευση. Είμαστε όλοι στη διάθεση σας, να σας εξασφαλίσουμε εκείνες τις συνθήκες να επιτελέσετε την αποστολή σας. Είμαι περήφανος και αισθάνομαι τιμή που έχω άντρες σαν και σας. Να συνεχίσετε».