current views are: 1

13 Μαΐου 2014
Δημοσίευση09:58

Και στραβός είναι ο… αιγιαλός και στραβά αρμενίζει το υπουργείο Οικονομικών

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, μετά το σάλο που προκλήθηκε για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, δεν φαίνεται να εξομάλυνε την ένταση.

Δημοσίευση 09:58’
αρθρο-newpost

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, μετά το σάλο που προκλήθηκε για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, δεν φαίνεται να εξομάλυνε την ένταση.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Οι διευκρινίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό, μετά το σάλο που προκλήθηκε για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, δεν φαίνεται να εξομάλυνε την ένταση.

Η ανακοίνωση επιμένει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα εμποδιστούν οι πολίτες να πατήσουν… άμμο, όμως καταναλωτές, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ακόμη και επιχειρηματίες, διαφωνούν.

Η κυβέρνηση δείχνει να κάνει «ένα βήμα πίσω», κάτι που φαίνεται και από τη σημερινή δήλωση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, ότι μετά τις ευρωεκλογές θα διαμορφωθεί η τελική θέση της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που αφορά στον αιγιαλό.

«Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί η διαβούλευση να είναι εξαντλητική και ουσιαστική, με στόχο την πλήρη διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος. Ζήτησε επίσης, μετά τις Ευρωεκλογές, να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική θέση της», διευκρίνησε. 

«Θα ακυρωθεί στην πράξη» 

Οι ίδιοι οι πολίτες θα αντιδράσουν και δεν θα πειθαρχήσουν, ακυρώνοντας στην πράξη το νόμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Μιχάλη Τσιφάκη. 

Όπως λέει στο newpost:

«Και ο γιαλός είναι στραβός και στραβά αρμενίζει η κυβέρνηση. Μιλάμε για καταπάτηση δημόσιας περιουσίας. Τόσο στις θαλάσσιες ακτές όσο και στον αιγιαλό δεν θα μείνει ούτε μια σπιθαμή πρόσβασης στους πολίτες. Θα επικρατήσει μια άναρχη κατάσταση και θα κληθεί ο Έλληνας πολίτη να πληρώνει σε χώρους που είναι δημόσια περιουσία.Πιστεύω ότι αυτός ο νόμος θα εκπέσει από τον ίδιο τον κόσμο. Ήδη καταδικάστηκε στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Το ερχόμενο καλοκαίρι ο κόσμος θα γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων το νόμο του υπουργείο Οικονομικών. Θα ακυρωθεί στην πράξη».

 

Αντιδρούν και οι επιχειρηματίες

Οι επιχειρηματίες εστίασης διαφωνούν με την κυβέρνηση και επαναφέρουν την πρότασή τους να ξεκαθαριστεί το καθεστώς των υπαρχόντων παραλιακών καταστημάτων και να μην δοθεί σε ακόμη περισσότερα το δικαίωμα να «πατήσουν» τις ελληνικές παραλίες.

«Για τα υπάρχοντα σε αιγιαλό καταστήματα, δηλαδή σε εκτάσεις που διεκδικεί η ΚΕΔ, έχουμε προτείνει να πληρωθεί η αξία του ακινήτου από τον ιδιώτη. Για τις άδειες σε νέα ακίνητα έχουμε επιφυλάξεις», λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

«Το θέμα είναι πώς και σε ποιούς θα δοθούν οι νέες άδειες. Θα μετατρέψουμε το Σαρωνικό σε Κυανή Ακτή; Θα ξεπουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί τις παραλίες και θα αποκλείσουν τους πολίτες από τη θάλασσα», καταλήγει.

Στα «κάγκελα» και οι οικολόγοι 

Η WWF Ελλάς χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «εγκληματικό».

Όπως αναφέρει η Θεοδόρα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

«Θεωρούμε απολύτως αδικαιολόγητη την καταιγιστική συρρίκνωση της νομοθεσίας προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ειδικά στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει για ιστορικά πρώτη φορά την εθνική ανάγκη για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Καλούμε τους Βουλευτές να αναλάβουν διακομματική πρωτοβουλία, ώστε αυτό το αδιανόητα εγκληματικό για τον φυσικό μας πλούτο νομοσχέδιο του Υπουργού Οικονομικών να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή»

 


σχετικα αρθρα