Δεύτερη άκαρπη, παρά τις συγκλίσεις, συνάντηση είχε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του υφυπουργού Αντώνη Μπέζα και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, με εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), των ιδιωτικών εργαστηρίων και των διαγνωστικών κέντρων.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι οι πάροχοι επέμειναν στο αίτημά τους για αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι αυτό είναι αδύνατον. Το μόνο το οποίο είναι εφικτό και το αναγνωρίζουμε, είναι να συζητήσουμε το μέτρο που αναλογεί στη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και εντός -το τονίζω- του υφισταμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ να μπορούν να κάνουν τροποποίηση ως προς αυτό το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο μπορεί να συμφωνηθεί στη συνέχεια», εξήγησε ο υπουργός Υγείας, ενώ αναφερόμενος στην αυριανή νέα συνάντηση ξεκαθάρισε ότι το κράτος, το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. «Ήδη είμαστε εξαιρετικά υπερήμεροι ως προς τους ασφαλισμένους μας, από τους οποίους ζητώ και προσωπικά συγνώμη για την ταλαιπωρία», είπε.

Εάν η απόφαση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι η επίσχεση, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να εκδώσει αύριο σχετική ανακοίνωση, όπου θα πρέπει ο κάθε πάροχος να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που θα προτείνει ο Οργανισμός, βάσει συγκεκριμένων όρων. Διαφορετικά, τόνισε ο Α. Γεωργιάδης, «θα θεωρούμε ότι έχουν καταγγείλει τη μεταξύ μας σύμβαση, αφού πλέον έχουν παύσει να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας, αποκλείονται από τη διαδικασία των νέων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους παρόχους επιθυμούν να είναι συμβεβλημένοι με αυτόν».

Το υπουργείο Υγείας θα ενημερώσει μέχρι αύριο το βράδυ όλους τους ασφαλισμένους μέσα από την ιστεσελίδα του ΕΟΠΥΥ ποιοι εκ των παρόχων παραμένουν συμβεβλημένοι και ποιοι όχι. «Όσοι επιλέξουν τον δρόμο της καταγγελίας της συμβάσεως μέσω της επίσχεσης, θέλω να τους παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας. Το υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι αυτή η λύση, που μόλις ανέφερα, πρέπει να είναι η έσχατη λύση», επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.

  Από την πλευρά του, πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος, ο οποίος μετέφερε τις προτάσεις των παρόχων υγείας προς το υπουργείο Υγείας, παρουσία των εκπροσώπων όλων των παρόχων υγείας του ΕΟΠΥΥ στον τομέα των διαγνωστικών εξετάσεων, δήλωσε ότι παραμένει κυρίαρχο ζήτημα η αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, θεωρώντας ότι το κονδύλιο των 328 εκατομμυρίων ευρώ υπολείπεται από το ποσόν που χρειάζεται για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού.

«Θα συγκαλέσω την Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, σήμερα το βράδυ, αύριο το πρωί, για να έχω τις τελικές αποφάσεις, μέσα και από τις προτάσεις του υπουργείου ώστε στις 12 το μεσημέρι, μαζί με όλους τους παρόχους να δώσουμε τις τελικές μας αποφάσεις στον κ. υπουργό, είπε ο κ. Βλασταράκος και προσέθεσε ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις, πάντοτε υπάρχουν βήματα προόδου για σημεία σκοτεινά, τα οποία δεν είχαν αρχικά ειδωθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ είπε, επίσης, ότι συμφωνούν με τις κατευθυντήριες οδηγίες για τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, για τρόπους ώστε να σταματήσει -όπου υπάρχει- η υπερβολική ζήτηση υπηρεσιών και για άλλες δράσεις ελέγχου και παρακολούθησης όλων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βουγιούκας, πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων) είπε πως ο Σύνδεσμός συμφωνεί με αρκετά, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις με αρκετές αντιρρήσεις».

«Η πρώτη είναι ότι στον προϋπολογισμό εμείς τους ζητάμε να βάλουν κάποια χρήματα για τις εξετάσεις, τις οποίες έχουμε παράσχει στους ασφαλισμένους λόγω μη λειτουργίας των δημοσίων δομών. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι επιθυμούμε οποιαδήποτε εξέταση εκτελείται, να πληρώνεται, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε εργαζόμενου. Στις κατευθυντήριες γραμμές δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Πράγματι, έπρεπε να είχαν μπει εδώ και πάρα πολύ καιρό και το επιθυμούσαμε και εμείς, και παροτρύναμε το υπουργείο να τις βάλει. Το τέταρτο είναι τα ληξιπρόθεσμα, για τα οποία έχουμε πάρει πολλές φορές υποσχέσεις ότι θα έχουν εξοφληθεί και ακόμα και σήμερα μας χρωστάνε χρήματα από το 2007», ανέφερε ο κ. Βουγιούκας και τόνισε ότι το πλαφόν -έτσι όπως, τουλάχιστον, σε γενικές γραμμές, το έχει παρουσιάσει ο υπουργός- δεν είναι αποδεκτό.