Τραπεζοκαθίσματα, κατασκευές έξω από χώρους εστίασης κι αναψυχής και το παράνομο παρκάρισμα εξακολουθούν να παραμένουν οι βασικοί παράγοντες που δυσχεραίνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρίες και γενικότερα με δυσκολίες στη μετακίνηση.

Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάζονται μεταξύ άλλων στην έκθεση της Ερευνητικής Ομάδας Συστημάτων Μεταφοράς του Α.Π.Θ. «Η προσβασιμότητα των ατόμων με δυσκολίες στη μετακίνηση στην περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αριστοτέλη Νανιόπουλο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, από την έκθεση -η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από έρευνες, διπλωματικές και διδακτορικές διατριβές των τελευταίων περίπου πέντε ετών- προκύπτει ότι παρά τα προβλήματα που έχει ακόμη η Θεσσαλονίκη, έχουν γίνει παρεμβάσεις που ξεχωρίζουν σε διεθνές επίπεδο.

«Τα έργα που έγιναν για να υπάρχει πρόσβαση σε έξι βυζαντινά μνημεία, πολύ σημαντικά, είναι διεθνών προδιαγραφών», είπε ο κ. Νανιόπουλος. «Έγιναν παρεμβάσεις στη Ροτόντα, στον Άγιο Δημήτριο, στο Επταπύργιο, στην Αχειροποίητο, στην Αγία Σοφία και στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό με το έργο ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ. Δημιουργήθηκαν, ράμπες, συστήματα αφής, ασανσέρ, δίκτυα wi-fi και πολλές ακόμη υποδομές για την διευκόλυνση των επισκεπτών με αναπηρίες», πρόσθεσε. «Δυστυχώς ωστόσο, κάποιες από τις παρεμβάσεις ενώ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και τρία χρόνια, δεν είναι ακόμη στη διάθεση του κοινού λόγω καθυστερήσεων στην υλοποίηση των εισόδων πρόσβασης στη Ροτόντα, στην Αχειροποίητο και στο Επταπύργιο, που είναι υπό την ευθύνη της 9ης Εφορίας Αρχαιοτήτων», σημείωσε ο καθηγητής.

«Πρέπει επίσης να αναφερθεί», τόνισε ο καθηγητής, «ότι το ανεξέλεγκτο παρκάρισμα δημιουργεί ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα στα άτομα με δυσκολίες στη μετακίνηση, τα οποία δεν είναι μόνο οι άνθρωποι με αναπηρίες αλλά και οι ηλικιωμένοι ή οι γονείς με τα παιδικά καροτσάκια».

«Εξαιρετική βελτίωση παρατηρείται στις υποδομές του ΟΑΣΘ και στις ξεχωριστές υπηρεσίες τόσο του ΟΑΣΘ όσο και του Δήμου, όπου παρέχονται ειδικά λεωφορεία για τη μεταφορά ανθρώπων με κινητικά προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Νανιόπουλος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης Ανδρέα Κουράκη, οι άνθρωποι που δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους είναι σχεδόν το 50% των κατοίκων. «Για εμάς είναι μείζονος σημασίας να μην υπάρχουν προβλήματα προσβασιμότητας. Ωστόσο, κάποιες φορές δημιουργούνται ζητήματα σε σημεία με ράμπες και διαβάσεις γιατί δεν υπάρχει συντονισμός στην κατασκευή των έργων. Ως Δήμος έχουμε επιδιώξει επανειλημμένα το συντονισμό μας με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) αλλά από την πλευρά τους φαίνεται πως αυτό, δεν είναι εφικτό», σημείωσε ο κ. Κουράκης. Ο αντιδήμαρχος, αναφερόμενος επίσης στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων, είπε ότι υπάρχουν κατασκευές έξω από χώρους εστίασης κι αναψυχής που είναι νόμιμες και οριοθετούν το χώρο και άλλες που δεν υπόκεινται στους κανονισμούς και είναι παράνομες.

Στην παρουσίαση της Έκθεσης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, την Ένωση Κωφών Βορείου Ελλάδος και το σύλλογο Αμυμώνη.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν επίσης και έδωσαν το «παρών», επικεφαλής και εκπρόσωποι παρατάξεων που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.