Δεν είναι φήμη. Το επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί. Στον έρωτα, η γυναίκα έχει τον πρώτο λόγο. Eκείνη επιλέγει το σύντροφό της κι αποφασίζει αν θα τεκνοποιήσει μαζί του ή με κάποιον άλλο. Ίσως να το κάνει ασυναίσθητα, ωστόσο το κάνει.

Πρόσφατα, μάλιστα, ορισμένοι ερευνητές υποστήριξαν ότι ακριβώς γιαυτό το λόγο η γυναίκα υπήρξε η κύρια κινητήρια δύναμη της εξέλιξης. Ίσως χάρη σε αυτή το ανθρώπινο είδος να μετεξελίχθηκε από το στάδιο των "πιθηκανθρώπων" σε εκείνο των σκεπτόμενων όντων.

Σε όλους τους πολιτισμούς -όποτε είχε αυτή τη δυνατότητα- η γυναίκα παρατηρούσε, αξιολογούσε και επέλεγε. Έστω και ασυναίσθητα, εξέταζε και εξετάζει εξαντλητικά τα ποικίλα χαρακτηριστικά των αντρών που γνωρίζει και, βάσει αυτών των εκτιμήσεων, δέχεται ή απορρίπτει την ερωτική προσέγγιση ενός άντρα ή παίρνει η ίδια την πρωτοβουλία της κατάκτησης.

Τι διεγείρει τη γυναίκα;

Ο γυναικείος οργασμός αποτελεί πιθανόν μια σχετικά πρόσφατη εξελικτική κατάκτηση του ανθρώπινου είδους. Τώρα αρχίζει η επιστήμη να κατανοεί σε βάθος όλα τα μυστικά της γυναικείας ηδονής.

Πολλοί φυσιολόγοι πιστεύουν ότι η ακριβής "χαρτογράφηση" των γυναικείων γεννητικών οργάνων υπήρξε η σημαντικότερη ανακάλυψη της ανατομίας από το 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η ιατρική αγνοούσε μέχρι πρόσφατα το μέγεθος και την ακριβή μορφολογία της κλειτορίδας. Μόνο πριν από τρία χρόνια έγινε η εκπληκτική ανακάλυψη: η κλειτορίδα εκτείνεται κατά δέκα περίπου εκατοστά στο εσωτερικό του σώματος και αγκαλιάζει ακόμα και τον κόλπο.

Σήμερα, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες μελετούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα εν δράσει, χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα: μαγνητική τομογραφία για να παρατηρηθεί η θέση των οργάνων, ηχογραφήματα και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων για να διαπιστωθεί ο βαθμός αιμάτωσής τους και ιστογραφικές τεχνικές για να μετρηθεί το πάχος των ιστών.